Creșterea economică a României, printre cele mai ridicate din UE
Creşterea economică a României este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană şi se preconizează care va menţine peste potenţial şi în 2017.
Articol de Cerasela Rădulescu, 27 Februarie 2016, 10:02
Creşterea economică a României este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, se arată în Raportul de ţară publicat ieri, la Bruxelles.
Potrivit corespondentei RRA, Cerasela Rădulescu, analiza Comisiei Europene recomandă statelor membre să aibă în vedere priorităţi pentru politica lor economică şi socială din acest an.
Principala provocare pentru economia României va fi aceea de a asigura o creştere echilibrată şi durabilă în viitor.
Executivul comunitar a subliniat lipsa unei strategii pe termen lung şi mediu legată de dezvoltarea infrastructurii, precum şi lipsa unor proiecte noi pentru a impulsiona absorbţia fondurilor.
Documentul prezentat ieri la Bruxelles analizează şi eventuala punere în aplicare a legii privind darea în plată în forma sa actuală, considerată ca generatoare de risc pentru întreg sistemul bancar.
Capacitatea de absorbție a fondurilor europene, limitată. Nivelul sărăciei, ridicat
Capacitatea României de a absorbi fondurile strjucturale ale Uniunii Europene rămâne în continuare limitată.
România a înregistrat progrese limitate şi privind îmbunătăţirea accesului la asistemţă medicală.
Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale este unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană, în special în rândul copiilor şi al romilor.
Gradul scăzut de adecvare a prestaţiilor sociale este obstrucţionat şi de lipsa unui mecanism de ajustare coerent.
Rezultatele în materie de sănătate rămân nesatisfăcătoare în ochii Comisiei Europene ca urmare a accesului limitat la serviciile de asistenţă medicală, a utilizării neeficiente a resurselor publice şi a corupţiei larg răspândite.
Legea dării în plată, riscantă pentru stabilitatea sectorului financiar
În documentul de aproape 90 de pagini al executivului comunitar apare şi faptul că un risc major la adresa stabilităţii macroeconomice este eventuala punere în aplicare a legii privind darea în plată în forma sa actuală, aşa cum a fost aprobată iniţial de parlamentul de la Bucureşti.
De altfel, Comisia Europeană notează într-un capitol aparte în raport că riscurile generate de iniţiativele legislative naţionale ameninţă stabilitatea sectorului financiar.
Dacă va fi adoptată din nou de către parlament în forma sa iniţială, legea privilnd darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii.