Crește acciza la benzină și motorină
Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, la 15 septembrie şi 1 octombrie.
Articol de Radiojurnal, 31 August 2017, 06:48
Guvernul a adoptat în ședința de miercuri două proiecte de ordonanţă prin care se reglementeaza plata defalcată a taxei pe valoare adăugată şi se modifică Codul fiscal.
Creşterea accizelor la benzină şi motorină se va produce trepatat, pentru a evita, pe de o parte, producerea unui şoc pe piată care să genereze creşterea preţurilor şi pe de altă parte, scăderea consumului.
Supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, la 15 septembrie şi 1 octombrie.
Ministrul finanţelor, Ionuţ Mişa, a explicat că majorarea se produce etapizat, pentru a nu genera creşteri de preţuri sau scăderea consumului.
"Termenele pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 16 bani pe litru, pentru toate cele trei categorii de combustibil - beniznă cu plumb, fără plumb şi motorină - şi data de 1 octombrie, creşte cu incă 16 bani pe litru pentru aceleaşi trei categorii. Această măsură se produce în etape, pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului, şoc care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat", a spus Ionuţ Mişa.
Plata defalcată a TVA
Referitor la încasarea taxei pe valoare adăugată, ministrul finanţelor susţine ca agenţii economici care vor plăti din luna octombrie voluntar, prin noua metodă split, adică vor vira sumele aferente TVA în contul special creat la trezorerie sau la o bancă, vor primi o reducere de 5% a impozitului pe profit datorat statului.
Ministrul finanţelor a precizat că această măsură va fi aplicată obligatoriu de anul viitor şi este necesară pentru a preveni evaziunea fiscală.
"Este voba de plata defalcată a TVA. Este un mecanism introdus pentru a creşte gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru în piaţă între toţi agenţii economici, pentru că astăzi există o diferenţă mare între cei care nu plătesc TVA şi îl folosesc în alte scopuri şi cei care sunt de bună-credinţă şi fac aceste plăţi. Pentru cei care nu au obligaţiile fidcale la zi, dacă achită obligaţiile fiscale reprezentând TVA declarat, beneficiază de scutirea de penalităţi", a spus Ionuţ Mișa.
Ministrul finanţelor a mai declarat că şi Codul de procedură fiscală va fi modificat şi vor fi introduse controalele cu caracter preventiv.
Astfel, agenţii economici vor avea o perioadă de timp în care pot reintra în legalitate.