Cresc restanţele la plata creditelor bancare
BNR a anunţat că ratele întârziate au ajuns la sfârşitul anului trecut la aproape 6 miliarde şi jumătate de euro în total. Analiştii sunt de părere că nu atât volumul este îngrijorător, cât faptul că restanţele sunt în creştere abruptă.
Articol de Iulian Olescu, 25 Ianuarie 2013, 19:02
Conform datelor publicate de către Banca Centrală, restanţele la plata ratelor la creditele acordate companiilor şi populaţiei au continuat să crească şi în decembrie 2012.
Problema creditelor neperformante reprezintă, de altfel, principala provocare cu care se confruntă băncile comerciale.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că aproape 1 miliard şi jumătate de euro, ceea ce înseamnă aproape 7 miliarde de lei, au fost trecute pe pierderi de către bănci, din creditele acordate în ultimii ani.
"Mă refer la această cifră, raportată la sfârşitul anului trecut. Problema acestor pierderi vine în special dinspre creditele în valută. Ele au fost apăsătoare pentru agenţii economici, dar şi pentru populaţie, restanţele nu sunt foarte mari, undeva spre un 10% înţelegem că ajung, dar ele cresc constant", spune analistul economic.
Constantin Rudniţchi e de părere că şi anul 2013 va aduce o continuare a creşterii acestor restanţe.
"Probabil că anul 2013 va aduce şi el o continuare a creşterii acestor restanţe, a unor întârzieri la plată, pentru că nu vedem, totuşi, depăşită criza economică şi nu vedem un mediu economic, nici în Europa, nici în România, care să îmbunătăţească această situaţie", a mai spus Rudniţchi.
Conform datelor BNR, creditele în valută înregistrează o reducere în ultima perioadă, în urma măsurilor adoptate de Banca Centrală, de înăsprire a condiţiilor pentru obţinerea acestora, în timp ce împrumuturile în lei marchează o uşoară urcare.
La nivelul restanţelor, se constată însă un început de schimbare de trend.
Astfel, dacă cele de la creditele în valută s-au mai redus, este adevărat, şi pe fondul scăderii volumului total, la cele acordate în moneda naţională sunt tot mai multe întârzieri la plată.
Alte tendinţe ce rezultă din statistica BNR sunt cele legate de scăderea volumului creditelor de consum şi o uşoară reorientare a împrumuturilor pentru locuinţe spre moneda naţională.