Creditarea din România, "mai dificilă"
Băncile trebuie să emită noi norme de creditare care să ţină cont de noul regulament de creditare al BNR. Potrivit acestuia, românii vor putea accesa mai greu un credit bancar.
Articol de Laurenţiu Văduva, 15 Ianuarie 2013, 10:05
Din acest an creditarea ar putea deveni mult mai dificilă.
Intrat deja în vigoare, Noul regulament de creditare al Băncii Naţionale obligă instituţiile financiare din ţară să emită norme mult mai stricte de acordare a împrumuturilor.
În context, un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit.
Pe 20 decembrie 2012, BNR publica în Monitorul Oficial noul regulament de creditare, aprobat deja de Banca Centrală Europeană.
Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare şi să le transmită spre aprobare Băncii Centrale.
Potrivit ziarului "Capital", noile reglementări închid şi ultima portiţă pe care o mai aveau băncile comerciale pentru acordarea de împrumuturi, cardurile de credit şi descoperirile de cont.
Experţii Citibank, citaţi de ziar, vorbesc de un impact major pe piaţa cardurilor.
Preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Bancilor, Radu Graţian Gheţea, estimează că fiecare bancă va avea propria politică de reanalizare a creditelor şi că aceasta s-ar putea întâmpla o dată la cinci ani.
O parte necunoscută din clienţii buni-platnici obţin veniturile necesare din surse care nu pot fi demonstrate cu acte.
Ce facem în acest caz? Potrivit şefului ARB, aici este posibil ca aproximativ 30% din clienţii care vor fi analizaţi în 2013 să se califice pentru plafoane de creditare mai mici sau "să nu se mai califice deloc".
2,19 milioane de carduri de credit erau valide la finele trimestrului III din 2012.
După reevaluări, la sfârşitul anului, ar putea rămâne doar 1,5 milioane.