Crearea locurilor de muncă, prioritate la nivel european
Printre concluziile summit-ului european de primăvată este prevăzută obligativitatea creării de locuri de muncă pe termen scurt, în primul rând pentru tineri.
Articol de Luminiţa Apostol, 16 Martie 2013, 10:46
Liderii europeni au reconfirmat vineri, la Bruxelles, în ziua finală a Consiliului European de primăvară, strategia economică a Uniunii pentru ieşirea din criză şi au stabilit priorităţile pentru anul curent.
Concluzia clară a reuniunii e că trebuie promovate creşterea economică şi competitivitatea, prin consolidare fiscală şi creare de locuri de muncă.
Concret, printre concluziile reuniunii, este prevăzută obligativitatea creării de locuri de muncă pe termen scurt, în primul rând pentru tineri.
Într-o perioadă de relativă stabilitate economică, dar încă departe de relansarea pe care o doresc europeni, şefii de stat şi de guvern au adoptat o serie de priorităţi pentru anul 2013, între care restabilirea încrederii consumatorilor, accesul la credite pentru companii ca o măsură de stimulare a creşterii economice şi sporirea competitivităţii.
Peste toate, prioritatea şi îngrijorarea momentului este şomajul, în special în rândul tinerilor, iar preocuparea majoră este crearea de locuri de muncă.
România se încadrează în toate criteriile de politică economică la nivel european, a spus preşedintele Traian Băsescu, iar cât priveşte şomajul ar trebui să nu aibă probleme, consideră şeful statului.
"Aş spune că atâta timp cât nu se măreşte fiscalitatea şi dacă România se trece la absorbţia consistentă a fondurilor europene, noi nu avem o problemă de creştere de şomaj, chiar în condiţiile în care avem un Oltchim, în care avem situaţiile de la Mechel. Dacă guvernul va reuşi să absoarbă fondurile europene, în mod cert şomajul în România va putea fi ţinut sub control", a spus preşedintele.
Crearea de locuri de muncă, prioritate absolută a Uniunii Europene
Pentru toate statele europene prioritatea va fi crearea de locuri de muncă, în special pentru tineri, temă ce a stat în centrul discuţiilor şefilor de stat şi de guvern mai mult decât oricând, aşa cum a mărturisit preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
"Am analizat chestiuni precum accesul la credit al companiilor, ca măsură-cheie pentru a ajunge la creştere economică, competitivitatea, funcţionarea pieţei muncii, în special pentru tineri. Iar la întrebarea 'De unde vine creşterea economică?', răspunsul este 'din încrederea consumatorilor, credite pentru companii şi competitivitate'. Dar, dincolo de toate acestea, este nevoie de o politică specială în domeniul ocupării forţei de muncă", a spus Herman Van Rompuy.
Şefii de stat şi de guvern vor discuta din nou, în luna iunie, pentru a vedea cum au fost transpuse toate aceste priorităţi în programele de reformă ale statelor membre.