"Crăişorul munţilor", Avram Iancu, comemorat la Ţebea
Mii de români au comemorat, duminică, 140 de ani de la moartea lui Avram Iancu, înmormântat în cimitirul de la Ţebea.
Articol de Dorin Corpade, 09 Septembrie 2012, 14:30
Mii de persoane participă la Ţebea, judeţul Hunedoara, la mormântul lui Avram Iancu, la comemorarea a 140 de ani de la moartea celui pe care moţii îl numesc "Crăişorul Munţilor", figură importantă a Revoluţiei de la 1848 din Transilvania.
Duminică dimineaţă s-a oficiat o slujbă religioasă şi au fost depuse coroane de flori, iar după-amiază a avut loc un spectacol de muzică populară, pe scena amplasată în aer liber, în Panteonul Moţilor.
La ceremonie au asistat miniştrii Internelor, Mircea Duşa, Muncii, Mariana Câmpeanu, şi Educaţiei, Ecaterina Andronescu, secretari de stat, parlamentari.
Profesorul Victor Bercea, preşedintele Societăţii cultural-patriotice care poartă numele eroului afirmă că Avram Iancu e un personaj istoric ce va trebui încă redescoperit.
"Cred că la Ţebea e un loc realmente sfânt, unde moţii nu vor înceta să vină şi pentru că doresc să cunoască şi generaţiile următoare istoria acestor locuri, dar pentru că e un spirit al zonei, al locului, al Ţării Zarandului, care îi cheamă pe toţi moţii în fiecare toamnă aici. Avram Iancu e un personaj istoric ce va trebui încă redescoperit. Îl iubim şi ni-i drag de el şi de aceea suntem cu toţii aici, în fiecare an", declară profesorul Victor Bercea.
Oamenii prezenţi la Ţebea i-au declarat corespondentului RRA, Dorin Corpade, că vin la ceremonie pentru că "sunt români adevăraţi".
Avram Iancu, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania, s-a născut în anul 1824, la Vidra, în Munţii Apuseni, într-o familie de moţi înstăriţi.
A studiat dreptul la Cluj şi a murit la 10 septembrie 1872, la Baia de Criş, fiind îngropat la Ţebea, judeţul Hunedoara, lângă "Gorunul lui Horea".