Cota unică de impozitare "va rămâne 16%"
Cota unică de impozitare va rămâne 16%, dau asigurări oficialii de la Finanţe. Precizările vin după ce, în cadrul discuţiilor din cadrul USL, ar fi fost avansată o eventuală majorare, în paralel cu reducerea TVA
Articol de Alina Bordeiaşu, 24 Octombrie 2013, 09:50
UPDATE Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat joi la Slatina că nivelul cotei unice va rămâne cel actual, aşa cum prevede şi programul de guvernare, respectiv 16%.
"Cota unică rămâne cum am stabilit şi cum scrie şi în programul de guvernare 16%", a declarat Antonescu, co-preşedinte al USL.
Partidul Naţional Liberal nu susţine şi nu va susţine vreo măsură de creştere a cotei unice de 16%.
Precizarea a fost făcută de vicepreşedintele liberal, Daniel Chiţoiu, care a dorit să clarifice astfel speculaţiile apărute în presă referitoare la majorarea cotei unice la 22%.
"Această cotă unică de 16% nu se va majora, nu va creşte, este asumată şi în programul de guvernare al USL şi angajamentul politic şi, de asemenea, angajamentul guvernării este ca pe perioada 2013-2016 cota unică de impozitare de 16% să nu crească", a spus Chiţoiu.
În plus, într-un comunicat, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu precizează că a existat doar o discuţie informală la nivelul conducerii USL, referitoare la creşterea veniturilor în perspectiva construcţiei bugetului de stat pentru anul viitor.
"În urma speculaţiilor apărute în presă care privesc mărirea cotei unice de la 16% la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul Naţional Liberal face următoarele clarificări: La nivelul conducerii USL a avut loc o discuţie informală, în perspectiva construcţiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsura de creştere a cotei unice de 16%", se arată în comunicatul de presă transmis de PNL, semnat de Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte al formaţiunii politice şi ministru al Finanţelor.
Dragnea: Nu am discutat majorarea cotei unice
Majorarea cotei unice de impozitare de la 16% la 22% şi reducerea TVA la 22% nu au fost discutate în Uniunea Social Liberală, a declarat joi vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale.
El a precizat că există nişte propuneri referitoare la creşterea veniturilor bugetare, discuţie din care a fost desprinsă o frântură şi dată pe surse în presă.
"Nu am discutat în interiorul USL despre creşterea cotei unice de la 16 la 22% sau reducerea TVA la 22 la sută, că am auzit şi eu ştirea aseară. A fost o discuţie în USL la plecare, o discuţie la care nu eram foarte atent, eram pe picior de plecare toţi, în care se vorbea la un moment dat de nişte simulări pe care anumiţi specialişti le făcuseră, simulări, propuneri prin care ar putea creşte veniturile bugetare. De ce această frântură dintr-o discuţie, mă rog, la plecare, la încheierea USL, care n-a fost pe ordinea de zi, n-a fost o propunere venită de la cineva anume, a fost scoasă şi dată pe surse!?", a afirmat Dragnea, care a fost prezent joi la un seminar pe teme economice.
În ce condiţii este necesară creştere cotei unice?
Creşterea cotei unice ar fi necesară dacă FMI şi CE nu acceptă pentru 2014 un deficit bugetear mai mare din cofinanţarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor şi a pensiilor, mai ales după o încasare la nouă luni cu mult sub programul de la începutul anului, afirmă surse oficiale.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că în acest an creşterea economică se bazează în principal pe exporturi, ceea ce se reflectă negativ în bugetul de stat, pentru că presupune rambursări de TVA.
Soluţia pentru încasări mai mari în 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din creşterea agregată internă atât din investiţiile publice, inclusiv programe UE, cât şi din consumul sectorului privat.