Cotă record a şomajului în zona euro
Oficiul European de Statistică anunţă cote record ale şomajului, cea mai critică situaţie fiind în Spania şi Grecia.
Articol de Radio România, 30 Noiembrie 2012, 13:24
Şomajul a atins o cotă record luna trecută în zona euro: 11,7%, potrivit raportului difuzat de Oficiul European de Statistică.
18,7 milioane de şomeri s-au înregistrat în octombrie în cele 17 ţări din zona monedei unice europene, adică 11,7 procente faţă de 11,6 procente în septembrie.
Creşterea este de un procent faţă de aceeaşi perioadă din 2011.
Situaţia este critică îndeosebi în Spania, 26,2 procente în octombrie şi 25,4 în Grecia, în august, ultima cifră disponibilă.
Cel mai puţin afectate de dispariţia locurilor de muncă sunt Austria - 4,3% pe octombrie, Luxemburg - 5,1, Germania - 5,4, Olanda - 5.5.
Pe ansamblul Uniunii Europene, şomajul a fost de 10,7 procente luna trecută, adică 25,91 de milioane de oameni.
Eurostat dă şi indicele de inflaţie, care, potrivit unei prime estimări, a încetinit în noiembrie în zona euro la 2,2% pe an, faţă de 2,5%, în septembrie.
Situaţie financiară precară în Uniunea Europeană
Peste o treime dintre europeni afirmă că situaţia lor finaniciară este mai precară decât acum un an, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi muncă, cea care cercetează calitatea vieţii cetăţenilor din statele Uniunii Europene.
Europenii cu un loc de muncă solicitant resimt din ce în ce mai pregnant dezechilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată.
De cealaltă parte, şomajul, în special cel pe termen lung, are un impact uriaş asupra bunăstării personale, aducând adesea sentimentul de excludere socială.
Potrivit analizei, cele mai vulnerabile grupuri sociale sunt cele cu venituri reduse şi cu vârste cuprinse între 50 şi 64 de ani.
Ţările care raportează o mai bună calitate a vieţii sunt din nordul şi vestul Uniunii, în timp ce în sud şi est sunt remarcate numeroase dezavantaje.
Astfel, raportul relevă că mai ales persoanele în vârstă din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu serioase probleme de sănătate.
Familia continuă să aibă un rol important în toate ţările, ca bază a contactelor sociale şi sursă principală de sprijin pentru satisfacerea nevoilor zilnice sau urgente.
În schimb, continuă să scadă încrederea în insituţiile publice, în special în guverne şi parlamente, la nivel naţional, mai ales în ţările afectate sever de criza economică.