Costoiu: Intervenţia politică în zona universitară, o greşeală
Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, spune că "intervenţia politică în zona universitară este o greşeală".
Articol de Flori Doman, 24 Aprilie 2014, 13:45
Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat joi, la Târgu Mureş, cu ocazia festivităţii de semnare a protocolului de formare a consorţiului universitar între Universitatea de Medicină şi Farmacie şi Universitatea "Petru Maior" că intervenţia politică în zona universitară este o greşeală şi şi-a exprimat speranţa că nu va mai fi vreodată nevoie ca mediul academic să respingă structuri înfiinţate de politic, aşa cum s-a întâmplat în acest oraş.
"Dar autonomia este un lucru extrem de important şi sper şi cred că această decizie luată cu aprobarea senatelor universităţilor (consorţiul format din UMF şi UPM Târgu Mureş - n.r.) - şi îi felicit pe cei doi preşedinţi - este o garanţie a universităţilor, a autonomiei, fără să mai existe niciodată, sperăm, necesitatea respingerii din partea unor structuri academice a intervenţiei politice, pentru că aceasta nu va mai exista", a spus ministrul.
De asemenea, el a ţinut să precizeze că "intervenţia politică în zona universitară este o greşeală".
"Cred, sincer, că intervenţia politică în zona universitară este o greşeală. Putem discuta foarte mult pe acest subiect, îl reiau pentru că e important, şi trocul politic de care vorbea domnul primar (care acuza presiunile făcute asupra UMF prin trocuri politice - n.r.) ce s-a încercat şi la Târgu Mureş, nu este unul de care se va mai putea discuta sau se va mai discuta vreodată, nu la Târgu Mureş, ci niciunde în România", a susţinut Mihnea Costoiu.
Ministrul Costoiu: Ţin foarte mult la autonomia universitară
Totodată, ministrul a menţionat că ţine foarte mult la autonomia universitară, într-un cadru legal şi că nu se poate vorbi de autonomie universitară fără să se vorbească despre responsabilitatea care revine senatelor universităţilor, consiliilor de administraţie, rectorilor şi celorlalte persoane care ocupă funcţii universitare.
Ministrul Costoiu a precizat că vineri după-amiază va avea o întâlnire atât cu cadrele didactice române, cât şi cu cele maghiare, dar şi cu studenţii ambelor linii de studiu, la UMF din Târgu Mureş, iar la ora 17:00 va face o conferinţă de presă pe acest subiect.
Unele cadre didactice maghiare au anunţat, săptămâna trecută, că problema departamentelor maghiare la UMF Târgu Mureş "trebuie să fie rezolvată imediat" şi că negocierile care se vor purta cu ministrul Mihnea Costoiu se vor face cu demisiile pe masă.
Profesorii maghiari au arătat că Adunarea Generală a cadrelor maghiare din UMF Târgu Mureş a decis, la şedinţa din 1 aprilie, că organizarea departamentelor în limba maghiară nu suportă amânare şi, în semn de protest, a hotărât retragerea tuturor conducătorilor numiţi în funcţii de conducere, care şi-au şi scris demisiile, adică prorectorul şi prodecanul.