Corupţia şi crima organizată "ne pun în afara Europei"
Preşedintele PSD, Victor Ponta, consideră că unele ţări europene nu susţin aderarea României la Schengen, întrucât consideră că Administraţia de la Bucureşti nu luptă eficient împotriva crimei organizate şi a corupţiei.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 22 Ianuarie 2011, 14:51
Liderul social democrat, Victor Ponta, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Suceava, că poziţia ţărilor Uniunii Europene în privinţa aderării României la spaţiul Schengen este determinată de faptul că administraţia de la Bucureşti este coruptă şi încurajează crima organizată.
El a subliniat că autorităţile române vor şterge cu greu această etichetă, în ciuda faptului că Grupul socialist din Parlamentul European şi premierii socialişti ai ţărilor din Uniunea Europeană, vor vota pentru integrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie.
"Ceea ce este cel mai grav este că noi de-abia acum înţelegem. S-a amânat intrarea României în Schengen, nu pentru că n-am pus sârmă ghimpată şi camere de luat vederi la frontieră, ci pentru că ţările europene - şi când vorbesc Franţa şi Germania, recent şi Finlanda - consideră că Administraţia de la Bucureşti, sistemul administrativ este corupt şi încurajează crima organizată. Corupţie şi crimă organizată, ştampilă pusă pe un Guvern, din Uniunea Europeană. Este o şampilă, pe care o vom şterge în foarte, foarte mulţi ani, de acum încolo. Avem, în acest moment, un grad de corupţie şi un grad de permeabilitate la crima organizată, care, de fapt, ne pune în afara Europei", a declarat Ponta.
El a reiterat poziţia comună franco-germană, potrivit căreia aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este "prematură".
Ministrul finlandez al Afacerilor Europene şi Imigraţiei, Astrid Thors, a declarat, la rândul său, că Bulgaria şi România au progresat, dar a adăugat că cele două ţări mai au de luat "măsuri concrete pentru consolidarea luptei împotriva criminalităţii şi corupţiei".
Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE, este favorabilă aderării României şi Bulgariei la Schengen, dacă cele două ţări vor îndeplini toate condiţiile tehnice cerute.
Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat joi că Germania se opune pentru moment aderării României şi Bulgariei, cu ocazia unei deplasări în Ungaria.