Corneliu Vadim Tudor, acuzat de fals în declaraţii
Agenţia Naţională de Integritate susţine că eurodeputatul Corneliu Vadim Tudor nu ar fi menţionat în declaraţiile depuse la Parlamentul European venituri din drepturi de autor, din dividende de la editura "Speranţa" şi două conturi bancare.
Articol de Simona Mihăescu, 05 Mai 2011, 13:47
Potrivit unui comunicat de presă, ANI anunţă că a sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a-l cerceta pentru fals în declaraţii.
În comunicat se mai arată că inspectorii de integritate au sesizat şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală pentru stabilirea obligaţiilor fiscale referitoare la veniturile realizate de demnitar din drepturi de proprietate intelectuală.
În urma evaluărilor efectuate, inspectori de integritate au stabilit că preşedintele PRM este asociat unic, începând cu data de 10 ianuarie 2002, în cadrul SC Editura România Mare SRL, în cadrul căreia a deţinut, în perioada 10.01.2002 - 29.07.2003, şi funcţia de administrator. Începând cu data de 18.12.2007, funcţia de administrator al societăţii este deţinută de soţia europarlamentarului, Doina Vadim Tudor.
De asemenea, începând cu data de 31 martie 2004, Corneliu Vadim Tudor este asociat, cu o cotă de participare de 95%, în cadrul SC Editura Speranţa SRL.
ANI mai susţine că preşedintele PRM a menţionat în declaraţiile de avere, completate şi depuse în perioada 2006 - 2008, venituri obţinute din "onorariu-drept de autor" de la Editura România Mare, în valoare totală de 40.985 lei şi că aceste venituri nu se află înregistrate în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice.
Despre veniturile realizate în anul fiscal 2008, Corneliu Vadim Tudor nu a menţionat niciun fel de venit în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar, la data de 07.07.2009, respectiv 19.10.2009, se mai spune în comunicat.
Agenţia Naţională pentru Integritate susţine că l-a invitat la sediul său pe Corneliu Vadim Tudor, pentru a-şi expune punctul de vedere, însă adresa ANI a fost returnată, purtând menţiunea "destinatarul refuză primirea şi refuză să facă menţiunea".
ANI susţine că există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Corneliu Vadim Tudor a infracţiunii de fals în declaraţii, ca urmare a declarării necorespunzătoare a adevărului cu privire la activele financiare şi a veniturilor dobândite, conform extraselor bancare şi, respectiv, a documentelor justificative existente în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice, se mai arată în comunicatul de presă.