Corlăţean salută decizia Canadei de includere a României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate
Ministrul Corlățean susține că includerea României pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate reprezintă un pas important în vederea atingerii obiectivului de eliminare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români.
Articol de Radio România, 11 Octombrie 2014, 14:06
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, salută decizia autorităţilor canadiene de a adăuga România pe Lista Ţărilor de Origine Desemnate - Designated Countries of Origin.
Pe acestă listă Canada include statele pe care le creditează cu democraţii sigure şi care nu generează fluxuri de refugiaţi şi solicitanţi de azil.
Anunţul făcut ieri la Ottawa este considerat de şeful diplomaţiei române un pas înainte extrem de important în vederea atingerii obiectivului de eliminare a obligativităţii vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada.
Alte patru state europene au fost incluse pe această listă - Andorra, Liechtenstein, Monaco şi San Marino, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.
"Lista Ţărilor de Origine Desemnate reprezintă un instrument elaborat de autorităţile de la Ottawa pentru a preveni eventuale abuzuri la adresa sistemului de imigrare şi azil al Canadei, ţările plasate pe această listă fiind considerate ţări democratice sigure, care respectă drepturile omului, oferă protecţie şi nu generează fluxuri de refugiaţi şi solicitanţi de azil.
'Decizia autorităţilor canadiene reprezintă o recunoaştere a progreselor înregistrate de România în planul cooperării bilaterale susţinute cu Canada în dosarul vizelor, fiind totodată rezultatul unor măsuri întreprinse în plan intern de autorităţile de la Ottawa având ca scop reducerea posibilităţilor de abuzare a sistemului de azil", se arată în comunicatul MAE.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă disponibilitatea deplină pentru continuarea dialogului politic şi a cooperării apropiate pe acest dosar pentru ca, în cel mai scurt timp posibil, cetăţenii români să beneficieze de tratament egal în materie de vize cu cetăţenii statelor membre UE.