Corlățean: Pentru comunitatea internaţională este un moment dramatic
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlăţean, a comentat la RRA ultimele evoluţii din criza ruso-ucraineană.
Articol de Radiojurnal, 24 Februarie 2022, 09:27
Realizator: Cristian Bâcâin - L-am invitat la RRA pentru a comenta ultimele evoluţii ale crizei ruso-ucrainene pe preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senat, Titus Corlăţean. Bună dimineaţa! Cum credeţi că va reacţiona comunitatea internaţională la agresiunea declarată a Rusiei, în afara mesajelor de condamnare care curg în orele din urmă?
Titus Corlăţean: Vă salut, bună dimineaţa, chiar dacă dimineaţa asta nu este deloc bună! Este un moment dramatic pentru comunitatea internaţională, în realitate, nu doar pentru Ucraina, pentru că după primul episod al acestei odisei nebuneşti declanaşate de Vladimir Putin la începutul lui 2014, când a comis o agresiune militară, în secolul XXI împotriva unui stat suverna din Europa, nu de pe alte continente şi când a anexat ilegal Crimeea, comiţând încă o dată o agresiune care a fost condamnată ca agresiune comisă de Federaţia Rusă de către UE, de către NATO, de către comunitatea internaţională democratică, iată că avem de-a face cu un al doilea episod, care în sine n-ar fi trebuit să ne surprindă şi ăsta este motivul pentru care este absolut nevoie ca membrii comunităţii internaţionale să reacţioneze consensual fără nuanţe, fără diferenţe de poziţie, pentru că nu mai există loc de dialog politic în această secundă sau de compromis cu Vladimir Putin şi cu forţa sa militară, pe care a dorit să o prevaleze faţă de dialogul, care era necesar. Aşa încât trebuie condamnată în termenii cei mai fermi şi unanimi această agresiune militară, trebuie într-adevăr făcuţi paşii foarte rapid înainte pe un regim de sancţiuni care de această dată să nu mai mimeze sancţiunile, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, inclusiv la nivelul UE, după 2014, când din considerente de interes economic, de dependenţă economică de gazul rusesc, unele state europene nu au mers, aşa cum ar fi trebuit, la acel moment, până la capăt cu un regim de sancţiuni foarte dure.
Rusia trebuie izolată şi nu există alternativă în clipa de faţă pentru a putea gradual stopa Federaţia Rusă din nebunia militară în care a intrat. Problema pe care noi o avem însă din punctul de vedere al dreptului internaţional, care a fost călcat în picioare şi ăsta este un lucru extrem, extrem de grav, fundamentul dat de regulile de drept internaţional, care spun cum ar trebui să funcţioneze o societate internaţională, pace şi securitate, a fost călcat în picioare de Federaţia Rusă şi de Vladimir Putin. Or, ştim, Consiliul de Securitate al ONU este principalul organ internaţional, instituţie internaţională care este responsabilă cu menţinerea păcii şi securităţii internaţionale sau cu impunerea păcii şi securităţii internaţionale, ceea ce nu este posibil în clipa de faţă, pentru că Federaţia Rusă este membră a Consiliului de Securitate, are drept de veto şi în mod cert va încerca să blocheze orice fel de decizie, nu dezbaterile, dar orice fel de decizie pe care Consiliul de Securitate, potrivit Cartei ONU, ar fi putut să o ia. Aşa încât este nevoie la nivelul UE, NATO, în opinia mea, de convocarea urgentă în următoarele ore a summiturilor la cel mai înalt nivel pentru luarea poziţiilor politice şi declanşarea unui regim de sancţiuni cu adevărat constrângător, care să izoleze Federaţia Rusă, dar pentru asta trebuie discutat şi cu alţi parteneri internaţionali relevanţi în această materie. Nu există în clipa de faţă timp de gândire, e un timp de acţiune din partea comunităţii internaţionale democratice şi este un timp de acţiune politico-diplomatic, este adevărat, cu regim de sancţiuni foarte ferm şi foarte dur.