Corlăţean: Discutăm în Parlament despre acordul Belgrad-Pristina
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afirmat că va discuta în Parlament despre acordul la care au ajuns Belgradul şi Pristina cu privire la normalizarea relaţiilor, în contextul în care România tinde să-şi revizuiască poziţia.
Articol de Flori Doman, 16 Mai 2013, 17:33
Ministrul Titus Corlăţean a declarat, joi, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo, că va informa şi Parlamentul cu privire la încheierea recentă a acordului Belgrad-Priştina, iar acesta trebuie să dezbată cu privire la consecinţele pentru România şi regiunea Balcanilor.
"Lucrurile acestea le discutăm evaluând consecinţele de ansamblu, acum şi în perspectivă, inclusiv în ceea ce priveşte Kosovo, dar asta face parte dintr-un proces de reflecţie internă, vom discuta inclusiv în cadrul Parlamentului în legătură cu acest acord, avem obligaţia să informăm Parlamentul României cu privire la acordul Belgrad-Priştina, consecinţele care decurg, care sunt evaluările ansamblului partenerilor noştri europeni, inclusiv, bineînţeles, cei direct implicaţi în procesul de negocieri", a afirmat ministrul Titus Corlăţean.
Spania face tot posibilul "pentru a asigura convieţuirea cât mai cordială între Serbia şi Kosovo"
Oficialul de la Madrid a fost întrebat de jurnalişti dacă nu se teme că Spania va rămâne singură în poziţia de nerecunoaştere a independenţei Kosovo, având în vedere semnalele venite în ultima perioadă de la Bucureşti privind posibilitatea schimbării poziţiei României în această privinţă.
"Spania nu va accepta declaraţia unilaterală a Kosovo până când Serbia nu va accepta această declaraţie", a subliniat ministrul spaniol, arătând că "încălcarea liniei roşii" în acest sens ar duce la "o prăpastie în dreptul internaţional".
Garcia Margallo a spus că şi Grecia, Cipru şi Slovacia au avut poziţii similare, iar decizia României în această problemă revine autorităţilor de la Bucureşti.
El a precizat că Spania face şi ea tot posibilul pentru a asigura convieţuirea cât mai cordială între Serbia şi Kosovo, însă nu trebuie depăşită linia roşie privind recunoaşterea independenţei Pristinei înainte ca aceasta să fie acceptată de Belgrad.
Ministrul Corlăţean, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu omologul său sârb, Ivan Mrkic, că România salută acordul dintre Belgrad şi Pristina, în timp ce Mrkic a transmis recunoştinţa Serbiei pentru faptul că România nu recunoaşte Republica Kosovo.
"În legătură cu recent încheiatul acord dintre Belgrad şi Priştina, domnul ministru (Ivan Mrkic - n.r.) a avut amabilitatea să mă informeze în legătură cu detaliile din procesul de negociere, cu complexitatea acestui proces şi cu atingerea acestui obiectiv care a implicat voinţă politică, curaj politic. Eu l-am informat pe domnul ministru că România a salutat alături de celelalte state membre UE (...) încheierea acestui acord, care a implicat voinţă politică, curaj, viziune, inclusiv în ce priveşte normalizarea relaţiilor în regiune şi consecinţele care decurg", a spus Corlăţean.
El a arătat că acest acord, în opinia generală, la nivel european, deschide oportunităţi noi, istorice pentru procesul de integrare europeană în Balcani.
Parlamentului European a aprobat pe 18 aprilie o rezoluţie prin care le solicită celor cinci ţări membre UE care nu au recunoscut încă independenţa Kosovo, printre care şi România, să facă acest lucru.
Premierul Victor Ponta a declarat că ţara noastră trebuie să meargă alături de familia europeană, referitor la solicitarea Parlamentului European de a fi recunoscută independenţa Kosovo.
România, interesată de realizarea unui parteneriat strategic cu Spania
România este interesată de realizarea unui parteneriat strategic cu Spania şi în curând vor începe discuţii pe această temă, a mai afirmat, joi, ministrul de externe, Titus Corlăţean, după întâlnirea cu omologul său spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo.
Între altele, Titus Corlăţean a amintit că Spania va liberaliza total piaţa muncii pentru români din 2014, conform tratatelor UE.
"Comunitatea românească este prima comunitate străină ca număr de cotizanţi la asigurările sociale. Este un lucru important, pentru că asta dovedeşte o bună integrare şi un respect faţă de legislaţia, regulile şi instituţiile din statul spaniol", a spus Corlăţean.
Cei doi demnitari au abordat şi chestiunea intrării României în spaţiul Schengen, iar ministrul spaniol de externe a anunţat că ţara sa va susţine la următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne fixarea unei date de aderare.
"Spania va vota pozitiv, pentru că de multă vreme, noi sprijinim cererea României de aderare la spaţiul Schengen", a spus Jose Manuel Garcia Margallo.