Corlăţean: Din 2014 Marea Britanie va elimina restricţiile pentru români
Marea Britanie va elimina restricţiile pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2014, a confirmat, într-un interviu acordat RRA, ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
Articol de Carmen Gavrilă, 11 Octombrie 2013, 13:09
"În primul rând am obţinut o confirmare foarte importantă, la care ţineam foarte mult, faptul că Regatul Unit va elimina restricţiile de pe piaţa muncii şi pentru cetăţenii români, începând cu 1 ianuarie 2014, şi asta în ciuda foarte multor discuţii, controverse, discuţii aprinse în plan politic şi în media britanică care se desfăşoară în clipa de faţă", a declarat, ministrul de Externe, redactorului RRA.
Aflat într-o vizită de lucru, la invitaţia omologului său britanic, William Hague, Titus Corlăţean a adăugat că România a primit o apreciere publică din partea guvernului Marii Britanii, în legătură cu contribuţia pe care o au românii la dezvoltarea economiei acestei ţări.
"E un lucru important, şi pentru prestigiu, şi pentru imaginea României, şi pentru imaginea românilor care trăiesc în Marea Britanie, pentru că marea majoritate dintre ei sunt bine integraţi, sunt oameni, unii dintre ei, cu o foarte bună pregătire şi educaţie, îşi plătesc taxele, impozitele şi merită respectul comunităţii, al societăţii britanice şi în niciun caz ofense din partea unor politicieni xenofobi sau populişti care, din păcate, se manifestă şi în Marea Britanie", a enumerat şeful diplomaţiei române.
În acelaşi interviu acordat RRA, Titus Corlăţean a subliniat că a fost reiterat, în cadrul discuţiilor bilaterale, principiul liberei circulaţii în UE.
"În al treilea rând a fost reiterat principiul liberei circulaţii în UE ca parte importantă a pieţei unice, ca o valoare fundamentală şi era foarte important să reafirmăm acest principiu, împreună cu condamnarea cazurilor, care există din păcate, de exploatare a forţei de muncă, inclusiv din România, care se petrec în Marea Britanie şi vorbim de fapt de un pachet extrem de pozitiv, reafirmat în declaraţia comună. Dar, în acelaşi timp, dacă există şi vor exista eventuale abuzuri ale acestor drepturi la liberă circulaţie, este firesc să cooperăm", a completat el.
Prevederi radicale în ce priveşte imigraţia
Proiectul legii imigraţiei, cu prevederile sale radicale, este în dezbatere în parlamentul britanic.
Potrivit documentului, imigranţii suspectaţi că nu îndeplinesc criteriile pentru a beneficia de asistenţă medicală gratuită vor fi obligaţi să-şi plătească tratamentul, în timp ce studenţilor străini care nu vin dintr-o ţară a Uniunii Europene li se va cere să suporte o parte din costul tratamentului medical, transmite redactorul RRA, Luminiţa Apostol.
Amenzi dure vor fi aplicate patronilor care angajează imigranţi ilegali - până la 20.000 de lire pentru fiecare lucrător angajat ilegal.
Proiectul de lege a imigraţiei a fost deja criticat de organizaţii ale proprietarilor de imobile şi de cele care apără drepturile imigranţilor.
Legea imigraţiei îi vizează pe imigranţii din afara Europei, şi nu ar urma să blocheze accesul la serviciile publice pentru cetăţenii din alte state ale Uniunii Europene, precizare importantă în contextul în care mass-media şi unii politicieni britanici avertizau asupra pericolului aşa-numitului turism social, de care erau acuzaţi în principal românii şi bulgarii, acuzaţii ce au mers până la cererea ca Marea Britanie să nu îşi deschidă piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie anul viitor, aşa cum prevăd reglementările europene.
La Londra, ministrul de externe Titus Corlăţean şi omologul său britanic, William Hague, au semnat o declaraţie comună pentru a preveni potenţiale abuzuri asupra dreptului la liberă circulaţie a muncitorilor.