Corlăţean cere vigilenţă din partea statului român în faţa extremismului şi revizionismului
Ministrul de Externe al României, Titus Corlaţean cere instituţiilor statului să intervina la timp în cazul manifestărilor de tip extremist-autonomist şi revizionist.
Articol de Simona Mihăescu, 14 August 2013, 15:12
Prezent, miercuri, la Universitatea de vară a românilor de pretutindeni de la Izvorul Mureşului, Corlăţean a subliniat că singura instituţie care a acţionat în amendarea unor astfel de situaţii a fost Ministerul de Externe.
Corlăţean a reiterat ideea potrivit căreia regionalizarea nu se va face "pe baze etnice".
"Regionalizarea nu va avea loc în România decât pe bazele europene economice, administrative care reprezintă standardul, nu pe baze etnice. Sunt voci politice înfierbânate, care vor promova aceste teme, iar ceea ce este regretabil este faptul că acestea se întâmplă pe teritoriul României", a afirmat Corlăţean.
Referitor la solicitarea reprezentanţilor comunităţii româneşti din Serbia şi Bulgaria, de a retrage pe unii diplomaţi români aflaţi la post în ţările respective, pentru că nu-i sprijină în acţiunile de păstrare a identităţii naţionale, Titus Corlăţean, a mai promis că va clarifica această situaţie.
"Voi discuta cu cei doi reprezentanţi ai unor organizaţii româneşti, una din Bulgaria şi una din Serbia şi vom clarifica ceea ce este de clarificat. Însă, un lucru să fie foarte clar - nu vom accepta şi o spun cu toată prietenia faţă de aceşti români ai noştri, pe care-i cunosc de mult mai mulţi ani, şi cunosc exact situaţia de acolo, situaţia dintre asociaţii şi dintre lideri, şi nemulţumiri, frustări şi anumite lucruri în neregulă - nu vom accepta ca aceste probleme personale ale unora dintre oamenii de acolo pe care noi dorim să-i sprijinim pentru prezervarea identităţii naţionale române, aceste probleme şi animozităţile, unele personale, unele între asociaţii să fie transferate la nivelul ambasadelor şi consulatelor româneşti", a declarat ministrul Afacerilor Externe.
Titus Corlăţean a adăugat că diplomaţii români şi-au făcut şi îşi fac datoria, însă ei nu trebuie să fie puşi în situaţii dificile când tratează 'o situaţie complicată, uneori conflictuală', între diferitele asociaţii româneşti şi între diferiţi lideri.
"Nu noi clasificăm, nu noi facem clasificări cine este mai legitim, dacă legitim are grad de comparaţie, şi mai puţin legitim. Apelul, nu atât la solidaritate, cât la unitate pe care şi eu personal îl fac de 10-11 ani de când lucrez cu asociaţiile româneşti din străinătate, apelul la unitate rămâne şi astăzi la fel de valabil şi problemele lor nu trebuie transferate statului român şi ambasadelor", a precizat Titus Corlăţean.