Corina Creţu va deţine portofoliul de comisar pentru politici regionale
Reprezentanta României, Corina Creţu, va ocupa portofoliul pentru politici regionale, în echipa condusă de preşedintele ales al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 10 Septembrie 2014, 12:09
UPDATE Preşedintele ales al noului executiv comunitar, Jean-Claude Juncker, a prezentat componenţa Comisiei pentru perioada 2014-2019.
Romania, prin eurodeputata Corina Creţu, va deţine portofoliul Politici regionale, care va fi unul concentrat pe creştere economică, unul din principiile anunţate ca prioritare în programul politic al lui Jean Claude Juncker.
Aceasta va gestiona un buget de 350 de miliarde de euro.
"Avem şansa şi obligaţia de a începe cu dreptul şi de a ne pune pe treabă pentru a face faţă problemelor geopolitice dificile şi pentru o politică menită să creeze locuri de muncă şi creştere economică pentru cetăţenii UE", a spus Junker în cadrul conferinţei de presă în care şi-a prezentat echipa.
"Acord aceste portofolii unor persoane, nu unor ţări. Pun 27 de jucători în teren, fiecare având un rol specific de jucat - aceasta este echipa mea câştigătoare", a spus Juncker.
VEZI AICI LISTA COMISARILOR EUROPENI
Franţa, Marea Britanie şi Germania au primit marile portofolii economice, iar Olanda postul de prim-vice preşedinte.
Creţu: România a primit un portofoliu important
Corina Creţu scrie, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că este onorată de desemnarea sa în funcţia de comisar europen şi că acest lucru dovedeşte încrederea de care se bucură România la Bruxelles.
"Mă onorează desemnarea Preşedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, în funcţia de Comisar European, ca şi susţinerea Guvernului României. Dezvoltarea Regională este cea mai importantă politică de investiţii din Europa şi mă bucur foarte mult că România a primit un portofoliu atât de important, demonstrând, încă o dată, încrederea de care se bucură ţara noastră la Bruxelles. Sunt pregătită să îmi asum responsabilitatea acestui portofoliu", susţine Corina Creţu.
Creţu este în prezent vicepreşedinte al Parlamentului European, din partea grupului europarlamentar Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, al doilea ca mărime din legislativul european.
Dintre cei 28 de membri ai Colegiului comisarilor europeni (câte un comisar din fiecare stat membru al Uniunii Europene), 15 sunt de centru-dreapta, opt sunt social-democraţi sau socialişti şi cinci sunt liberali.
Negocieri "până în ultimul moment"
Potrivit purtătorilor săi de cuvânt, Juncker a negociat până în ultima clipă pentru a se asigura că formula finală întruneşte cerinţele sale, dar şi pe cele ale statelor membre, dacă acestea au fost de acord cu portofoliile propuse, spunea purtătoarea de cuvânt, Mina Andreeva.
După anunţul oficial, Parlamentul European va audia fiecare candidat în parte în comisiile de resort şi va vota în plen Comisia Juncker.
Şefii de stat şi de guvern se vor pronunţa şi ei ulterior, iar noul executiv comunitar va intra în vigoare de la 1 noiembrie.