Corina Creţu: Reprezentarea la Bruxelles riscă să fie o dispută politică
Vicepreşedintele PSD Corina Creţu consideră că discuţia privind reprezentarea României la Consiliul European riscă să se împotmolească într-o dispută politică, din cauza "ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul Guvern".
Articol de Angela Bârgoan, 13 Mai 2012, 16:29
Vicepreşedintele PSD Corina Creţu consideră că, până la clarificarea instituţională a problemei reprezentării României la lucrările Consiliului European, trebuie să prevaleze interesul naţional.
Europarlamentarul PSD pledează, în acest caz, pentru necesitatea prezenţei exponentului oficial competent în materia discutată.
"Discuţia privind reprezentarea României la Consiliul European riscă să se împotmolească într-o dispută politică, din cauza ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul Guvern. Oricât ar încerca partizanii şefului statului să mute dezbaterea în terenul confruntării dintre preşedinte şi restul lumii, nu poate fi trecut cu vederea un element esenţial, şi anume tema reuniunii informale extraordinare a şefilor de stat sau de Guvern din Uniunea Europeană, convocată în 23 mai de Herman van Rompuy, pentru a pregăti summit-ul planificat la sfârşitul lunii iunie", susţine Corina Creţu.
Viitoarele reuniuni ale Consiliului, focalizate pe măsurile necesare creşterii economice
Corina Creţu susţine, de asemenea, pe blogul său, că actualul context european este dominat de previziunile Comisiei privind recesiunea uşoară în care Uniunea Europeană se va afla în a doua jumătate a anului.
Potrivit europarlamentarului PSD, sunt analizate şi temerile privind ieşirea Greciei din Zona Euro, inclusiv posibilitatea efectului de domino asupra zonei sudice a Uniunii.
"Aşadar, va fi un dialog între reprezentanţii Executivelor europene, competenţi decizional în materie economică şi socială. Concluzia logică e că premierul Victor Ponta e singurul oficial avizat să reprezinte România la lucrările Consiliului", afirmă Corina Creţu.
Europarlamentarul PSD susţine că, în mod uzual, aproape toate statele Uniunii sunt reprezentate, la summit-urile europene, de către premieri, cu excepţia Ciprului, singura ţară din Uniune cu regim prezidenţial, a Franţei şi Lituaniei, în virtutea regimurilor semiprezidenţiale, şi a României.
"Nimeni nu contestă prerogativele şefului statului în materie de politică externă, cu menţiunea constituţională, conform art. 87 şi 91 din legea fundamentală, a necesităţii cooperării sale cu Guvernul. Dar trebuie avut în vedere, în acest context, art. 102 din Constituţie, care prevede explicit: Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării", arată, pe blogul său, Corina Creţu.
Corina Creţu spune că speră ca dialogul între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu să ducă la concluzia politică potrivită pentru a răspunde imperativelor economice şi sociale ale societăţii.
"Nu cred că e nici momentul, nici cazul ca orgoliile personale să afecteze eficacitatea reprezentării României la Consiliul European", mai spune Corina Creţu.