Corina Creţu reclamă Ucraina la Comisia Europeană
Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, a reclamat Ucraina la Comisia Europeană, pentru "abuzurile" de la un punct de trecere a frontierei cu România şi nerespectarea drepturilor minorităţilor.
Articol de Alina Dobrinescu, 18 Iulie 2011, 15:44
Conform unui comunicat de presă, europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte PSD, a sesizat Comisia Europeană cu privire la incidentele de la frontierea româno-ucraineană, prin care autorităţile din Ucraina au încercat să împiedice intrarea în această ţară a unor cetăţeni români ce doreau să participe la sfinţirea unei biserici ortodoxe dintr-o zonă cu populaţie majoritar românească.
Europarlamentarul român critică, în interpelarea adresată Comisiei, nerespectarea de către autorităţilor ucrainene a standardelor internaţionale în materie de drepturi ale minorităţilor naţionale.
În acest context, Corina Creţu lansează un apel către diplomaţia română să fie mai activă în apărarea drepturilor cetăţenilor români şi ale conaţionalilor noştri din afara graniţelor.
"Autorităţile ucrainene au încălcat dreptul la liberă circulaţie al cetăţenilor români ce au dorit să participe la slujba de sfinţire a bisericii ortodoxe din satul Camâşovca. Doar intervenţia Consulatului României la Odessa a făcut posibilă trecerea frontierei de către circa 130 de reprezentanţi ai societăţii civile şi presei. Doi jurnalişti, însă, nu au primit dreptul de acces, sub pretextul unei interdicţii emise în anul 1999, perioadă în care au relatat despre încălcările drepturilor românilor din Ucraina", se arată în sesizare.
"Dacă Ucraina doreşte să fie respectată, trebuie să-şi respecte toţi cetăţenii în mod egal"
Europarlamentarul Corina Creţu solicită Comisiei Europene să condiţioneze, într-o manieră fermă, aprofundarea parteneriatului UE-Ucraina de aplicarea Convenţiei-cadru cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, semnată şi ratificată de Ucraina.
"Solicit pentru minoritatea română din Ucraina un tratament similar celui pe care îl au ucrainenii în România. Deznaţionalizarea, şicanarea reprezentanţilor românilor, descurajarea formelor asociative şi a presei în limba română, nerespectarea dreptului la educaţie şi servicii religioase în limba maternă sunt realităţi specifice altor epoci şi altor zone, nu Europei secolului 21. Dacă Ucraina doreşte să fie respectată, trebuie să-şi respecte, în primul rând, toţi cetăţenii în mod egal, indiferent de naţionalitate, nu să continue abuzurile tipic staliniste", a declarat europarlamentarul român.
Corina Creţu a precizat că va continua să sesizeze forurile europene cu privire la abuzurile comise împotriva românilor din afara graniţelor ţării.
"Există, de asemenea, probleme grave în Ungaria şi Serbia şi este datoria noastră, inclusiv a autorităţilor deocamdată încremenite de la Bucureşti, să acţionăm pentru apărarea identităţii şi drepturilor românilor supuşi discriminărilor şi deznaţionalizării", a menţionat vicepreşedintele PSD.
Două autocare şi un microbuz în care se aflau peste 100 de cetăţeni români şi moldoveni - jurnalişti, studenţi, autorităţi şi reprezentanţi ai unor ONG-uri - care mergeau în Ucraina, la Camîşovca, unde a fost sfinţită prima biserică ortodoxă română, au fost ţinute, sâmbătă, timp de câteva ore în vama moldo-ucraineană Reni.
Doi jurnalişti români au fost consideraţi indezirabili şi au fost predaţi părţii moldoveneşti.
Cei doi jurnalişti români în cazul cărora autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul Ucrainei sunt Valentin Ţigău, de la Radio România Internaţional şi Simona Lazăr, de la Jurnalul Naţional, care sunt soţ şi soţie.
MAE a precizat, sâmbătă după-amiază, că reprezentantul Consulatului de la Odessa s-a deplasat dimineaţă la punctul de trecere a frontierei Reni, acordând asistenţă cetăţenilor români în efectuarea formalităţilor, după ora 10.00 trecând în Ucraina circa 130 de persoane, pentru a merge în localitatea Camîşovca.
Ministerul mai menţiona că, în cazul a doi jurnalişti români, autorităţile ucrainene nu au permis accesul pe teritoriul ucrainean invocând interdicţia de acces în Ucraina, emisă anterior.