Corina Creţu: O reformă administrativă profundă ar îmbunătăţi atragerea de fonduri europene
Comisarul european Corina Crețu susține că România are nevoie de continuarea reformelor structurale, în relaţie directă cu agenda de reforme a UE, pentru o bună absorbție a fondurilor europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Ianuarie 2018, 12:41
Comisarul european Corina Creţu a recomandat, astăzi, autorităţilor române o reformă administrativă profundă, care să îmbunătăţească atragerea de fonduri europene.
Şi preşedintele BNR, Mugur Isărescu, a avertizat că, fără aceste fonduri, România ar rămâne fără o sursă esenţială de capital.
Cei doi au făcut aceste precizări la o conferinţă organizată de publicaţia online Cursdeguvernare.ro.
Preşedintele Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a insistat că fondurile europene sunt şansa de modernizare a României în special în infrastructură, nu doar de transport, ci şi în educaţie şi sănătate.
Mugur Isărescu a dat ca exemplu cei 45 de miliarde de euro care au intrat în România din 2007 până acum, adică 2,8% din produsul intern brut.
"Este nevoie să ne orientăm spre o creştere mai degrabă calitativă, şi nu doar cantitativă, iar această creştere să determine inclusiv o convergenţă a structurilor de producţie, a dotării cu infrastructuri şi să nu ne gândim numai la creşterea veniturilor în perioada imediat următoare", a spus Mugur Isărescu.
Comisarul Corina Creţu a explicat că în perioada următoare se decide o primă formă a viitorului buget multianual al Uniunii post-2020, iar politica de coeziune va înregistra schimbări şi reforme, pentru că unele state vorbesc de tăieri masive de la coeziune.
Celelalte membre, ca România, care o vor continuată, trebuie să convingă cu atrageri consistente de fonduri.
"Cel de-al şaptelea raport privind politica de coeziune demonstrează foarte clar că o calitate scăzută a actului de guvernare, o capacitate administrativă scăzută a autorităţilor împiedică dezvoltarea economică. Avem nevoie de continuarea reformelor structurale, în relaţie directă cu agenda de reforme a Uniunii Europene. Este nevoie de asemenea de o abordare orientativă şi coordonată pentru a creşte capacitatea administrativă", a spus Corina Creţu.