Coplata poate constitui sursă de finanțare pentru spitale
Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, susține că sistemul de coplată din spitale poate constitui o sursă de finanţare.
Articol de Adriana Turea, 05 Septembrie 2015, 08:10
Plata unora dintre serviciile medicale asigurate în spitalele din sistemul public românesc poate constitui o sursă de finanţare pentru aceste instituţii.
Observaţia îi aparţine preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, şi a fost făcută ca recomandare la adresa unităţilor sanitare de stat performante.
Spitalul Filantropia din Capitală, de exemplu, este una dintre unităţile sanitare foarte dotate cu echipamente de specialitate, unde ajung pacienţi din toate colţurile ţării pentru investigaţii, a explicat şeful CNAS.
O cezariană la cerere sau o radiografie care poate fi realizată doar aici ar conduce la creşterea veniturilor sale.
"Atâta timp cât oferi servicii de bună calitate, oferi servicii care nu le găseşti în altă parte, poţi să percepi şi o coplată, gândind că din punct de vedere al unui serviciu de calitate, de promptitudine şi de interesul vizavi de pacient-pacientă este absolut justificat. Dar există această cutumă, care la public nu trebui să pleci. Dar ca un spital să ajungă la acest nivel, ca nivelul de dotare, ca profesionalismul să rămână acelaşi, sigur că cineva trebuie să şi contribuie", spune Vasile Ciurchea.
Dacă un spital din sistemul public medical decide să perceapă pentru unele servicii medicale oferite coplată, trebuie să anunţe de la început cât din costul acestora este acoperit prin asigurare şi cât reprezintă coplata.