Coplata, o măsură ineficientă la Vaslui
Coplata, metoda prin care unităţile spitaliceşti ar fi trebuit să îşi rotunjească veniturile, nu are deocamdată succesul estimat.
Articol de Alina Darie, 29 Ianuarie 2016, 13:49
În Vaslui, de exemplu, reprezentanţii celor trei spitale afirmă că taxele percepute înainte aduceau instituţiei mai mulţi bani.
Spitalele din judeţul Vaslui nu strâng într-un an de zile la coplată nici măcar 1% din cheltuielile cu salariile pe o lună de zile, informează corespondenta RRA.
Este şi cazul Spitalului din Bârlad care, în ciuda sumei mici acumulate, internează pe lună chiar şi 2.100 de pacienţi.
Explicaţia pentru încasările puţine este legată de faptul că multe categorii de pacienţi, pensionari, copii, cazurile de urgenţă nu achită cei 10 lei.
Ana Rinter, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui: Este o sumă extrem de mică şi se datorează mai multor factori. În primul rând, noi suntem un spital judeţean de urgenţă şi se ştie că persoanele care sunt în regim de urgenţă nu plătesc coplata. Este zona cu rată mare a şomajului, astfel încât mare parte dintre pacienţi se încadrează la gratuitatea privind coplata.
Managerii spitalelor susţin că mai avantajoase erau taxele de dinaintea coplăţii, taxa pentru parcare, taxa pentru vizită, pentru papuceii de unică folosinţă.
Vasluienii susţin că oricum orice ban luat în plus în spitale, dincolo de asigurarea de sănătate, nu se justitică.
:Nu este firesc. Ce să facem? Dacă ajungem acolo, n-avem încotro. Când plecăm sau când intrăm trebuie să dăm taxa. : E greu, e foarte greu pentru lumea de rând. Sunt o sumedenie de taxe şi impozite.
La nivelul judeţului Vaslui sunt trei mari unităţi spitaliceşti: Bârlad, Vaslui şi Huşi. În medie, din totalul persoanelor internate, în jur de 11% achită cei 10 lei reprezentând coplata, precizează corespondentul RRA.