Copiii din Transnistria se luptă zilnic pentru dreptul de a învăţa în limba română
Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol atenţionează că riscurile privind dispariţia şcolilor româneşti din stânga Nistrului sunt mari.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chișinău, 31 August 2015, 13:20
Deşi limba română este sărbătorită în Republica Moldova, în regiunea separatistă transnistreană copiii din câteva şcoli se luptă zilnic pentru dreptul de a o studia.
Atât timp cât există şcolile româneşti în regiunea transnistreană există şi limba română, afirmă directoarea Liceului "Ştefan cel Mare" din Grigoriopol, Eleonora Cercavschi.
Acest liceu nu are dreptul la un sediu în Grigoriopol, aflat pe teritoriul controlat de separatişti.
Elevii merg în fiecare zi la Doroţkaia pentru a putea învăţa în limba română.
Aceşti copii sunt adevăraţi eroi, spune Eleonora Cercavschi.
Drepturile copiilor de a studia le sunt în continuare încălcate, chiar dacă CEDO a condamnat în 2012 Federaţia Rusă în acest dosar.
11 elevi vor merge în clasa I la liceul cu predare în limba română din Grigoriopol, iar numărul total al elevilor este de 150.
Cei 140 de elevi de la Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol, care, la fel, nu are un sediu propriu, dar închiriază un spaţiu de la şcoala sportivă, vor studia în acest an printre şantiere şi maşini pentru că acolo vor fi reparate autobuzele şcolare, o nouă provocare din partea Tiraspolului.
Directorul şcolii, Ion Iovcev atenţionează că riscurile privind dispariţia şcolilor româneşti din stânga Nistrului sunt mari
"Deşi luptă împotriva şcolii, fiindcă şcoala în limba română le trezeşte altă gândire, îi trezeşte din somn", a spus Ion Iovcev.
În regiunea transnistreană există opt şcoli cu predare în limba română.