Conturile Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol au fost deblocate
Conturile Liceului "Lucian Blaga" din stânga Nistrului au fost deblocate, în ziua în care, la Tiraspol, s-a aflat reprezentantul Special al OSCE, Ambasadorul Radojko Bogojević.
Articol de Radio Chişinău, 31 Ianuarie 2014, 10:50
Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Transnistria, Ion Iovcev, a declarat pentru Radio Chişinău, post de radio ce aparţine corporaţiei Radio România, că au fost deblocate conturile liceului.
Totodată așa-zisa procuratură i-a solicitat din nou administrației liceului "Lucian Blaga" să prezinte documentele financiare, transmite Ina Guţu de la Radio Chişinău.
Declaraţiile AUDIO pe site-ul Radio Chişinău.
Amintim că așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au blocat pe 13 ianuarie conturile Liceului "Lucian Blaga" din stânga Nistrului, pe motiv că liceul nu a prezentat rapoartele financiare, deşi instituţia este finanţată de către ministerul Educaţiei de la Chişinău.
Amănute despre acest subiect, în emisiunea "Românii de pretutindeni" de sâmbătă, 1 feburarie 2014, difuzată de Radio România Actualităţi, începând cu ora 22.10.
Directorii şcolilor moldoveneşti cu predare în limba română din Transnistria avertizau, la 13 ianuarie, că cele opt unităţi de învăţământ riscă să fie închise din cauza presiunilor regimului din stânga Nistrului.
Acuzaţii de presiuni din partea autorităţilor transnistrene
Administraţia liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost supusă, în ultima perioadă, mai multor presiuni din partea autorităţilor transnistrene.
Acestea au lansat unele documente fabricate şi au impus o seamă de cerinţe imposibil de îndeplinit, sub ameninţarea închiderii unităţii de învăţământ.
Cel mai recent act provocator l-a constituit blocarea conturilor pentru a nu se putea achita facturile de întreţinere a edificiului.
"Nici în 2004, în acea perioadă, când era foarte greu, când am fost jumătate de an în stradă, chiar Smirnov nu a blocat conturile. Noi prea bine înţelegem că nu este bine să fie folosită şcoala în jocurile lor politice" spunea, în 13 ianuarie, Ion Iovcev, directorului liceului "Lucian Blaga".
Reacţia Comisiei Europene
Comisia Europeană a reacţionat la disputa dintre Republica Moldova şi Transnistria în chestiunea şcolilor cu predare în limba română din regiunea separatistă.
Bruxellesul este profund preocupat de evoluţiile recente pe acest subiect şi se opune ferm metodelor prin care autorităţile transnistrene ar putea să interfereze în procesul educaţional.
"În lumina evoluţiilor recente din jurul Liceului Lucian Blaga din Tiraspol, Uniunea Europeană solicită autorităţilor transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale care provoacă tensiuni şi îngreunează negocierile în scopul ajungerii la soluţionarea conflictului transnistrean. Uniunea Europeană solicită, de asemenea, ca administraţiile de la Chişinău şi Tiraspol să caute modalităţi de a aborda această problemă în cadrul Grupului de lucru privind măsurile de consolidare a încrederii în domeniul educaţiei, urmărind îndeaproape recomandările OSCE din 2012 cu privire la administrarea şcolilor moldoveneşti cu predare cu grafie latină din Transnistria", a spus, în 17 ianuarie, pentru Radio Iaşi, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule.