Controverse legate de Legea dării în plată. Cine plătește impozitul pe locuința cedată băncii?
Principala nelămurire este legată de impozitul pentru clădirea sau locuinţa cedată băncii; dacă se plăteşte, la ce valoare şi cine va trebui să plătească cel care a luat creditul sau banca.
Articol de Cristian Bâcâin, 14 Mai 2016, 08:36
Abia intrată în vigoare, Legea dării în plată dă naştere la noi controverse şi ar putea aduce cheltuieli consistente pentru cei care vor să renunţe la locuinţele ipotecate, pe lângă taxele notariale.
În plus, majoritatea notarilor susţin că nu ştiu să o aplice, în lipsa unor norme metodologice, neelaborate încă de guvern.
Intervenţia notarilor în aplicarea acestei legi este esenţială, pentru că transferul proprietăţii se face la un birou notarial, iar principala nelămurire pe care o au aceştia este legată de impozitul pentru clădirea sau locuinţa cedată băncii; dacă se plăteşte, la ce valoare şi cine va trebui să plătească cel care a luat creditul sau banca.
De la Ministerul de Finanţe, secretarul de stat Gabriel Biriş spune că în opinia sa, trebuie aplicat un impozit pe acest tip de tranzacţii, bani pe care ar trebui să îi plătească cei care renunţă la locuinţă.
"Nefiind o scutire, darea în plată generează un venit impozabil pentru cel care dă cheile. Trebuie să clarificăm la ce bază se calculează acel procent de 2%, dar cred că va fi vorba despre valoarea creanţei pentru care se face darea în plată", a spus Gabriel Biriş.
De cealaltă parte, susţinătorii actului normativ transmit însă că nu este vorba despre o tranzacţie de vânzarer - cumpărare, la sfârşitul căreia cineva are un beneficiu.
Unul dintre cei mai cunoscuţi avocaţi ai clienţilor bancari, Gheorghe Piperea, spune că în nici un caz impozitul nu ar trebui plătit de cei care predau cheile băncii.
El a explicat că toate răspunsurile legate de procedură se află în codul fiscal şi de aceea, legea nici nu ar avea nevoie de norme de aplicare.
"Dacă este să se perceapă acest impozit, trebuie să fie perceput la bancă, pentru bunul motiv că banca primeşte în proprietate o valoare, dar dincolo de asta, lucrurile acestea nu sunt reglementate de Legea 77/2016, pentru că nu îşi propune aşa ceva, ci este reglementată de Codul fiscal", a spus Gheorghe Piperea.
În aşteptarea acestor clarificări legate de costuri sunt clienţii, care, potrivit băncilor, nu s-au grăbit cu notificări de cedare a locuinţelor. Ieri, în prima zi de la intrarea în vigoare a legii, au fost mai puţin de 100.