Controverse între putere şi opoziţie pe legile justiţiei
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, dă de înţeles că cele trei legi ale justiţiei aşa cum au fost ele modificate şi adoptate intră în sfera de responsabilitate a parlamentului.
Articol de Mihaela Dumitrescu, 15 Iulie 2018, 08:55
Ministrul Justiției a făcut precizări cu privire la cele trei acte normative pentru care Comisia de la Veneţia a emis ieri un raport preliminar.
Oficialul guvernamental susţine că Ministerul Justiţiei a elaborat proiectul de modificare a celor trei legi: statutul magistraţilor, organizarea judiciară şi funcţionarea CSM, dar şi un proiect de solicitare a opiniei Comisiei de la Veneţia.
Documentele au fost prezentate în octombrie anul trecut Comisiei speciale a legislativului, însă ulterior au fost promovate şi adoptate trei iniţiative parlamentare de modificare a legilor justiţiei, subliniază pe contul său de Facebook ministrul Tudorel Toader.
Vă reamintim că, ieri, Comisia de la Veneţia a recomandat ţării noastre să reevalueze sistemului de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt prin menţinerea preşedintelui României şi a CSM în această procedură pentru a echilibra influenţa Ministerului Justiţiei.
În raportul său preliminar, Comisia de la Veneţia mai critică, între altele, înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea faptelor comise de judecători şi procurori, elaborarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor sau restricţiile impuse privind libertatea de expresie a judecătorilor şi procurorilor.
Preşedintele Klaus Iohannis afirma că documentul este un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independenţa justiţiei şi îndreptăţeşte sesizările de neconstituţionalitate şi cererile de reexaminare formulate la aceste legi.
Opoziţia solicită CCR să ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, în vreme ce puterea susţine că documentul, care este un draft, adică nu este finalizat, contrazice un raport oficial adoptat de acest organism european.