Contribuţiile sociale pentru drepturile de autor ar putea creşte din 2011
Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, persoanele care obţin venituri din drepturi de autor ar putea plăti contribuţii sociale mai mari de la anul.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 04 Septembrie 2010, 20:02
Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.
Actul normativ, care ar urma sa intre în vigoare la 1 ianuarie 2011 şi să se aplice începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contribuţii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si până la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.
Astfel, contribuţia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa crească de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sănătate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurărilor pentru şomaj de la 0,5% la 0,78%.
Prin proiect se mai introduce o contribuţie pentru concedii si indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate de 0,85% si o contribuţie de asigurare pentru accidente de muncă si boli profesionale de 0,15%-0,85%, diferenţiată în funcţie de clasa de risc.
Asigurarea în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum si pentru concedii si indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri comerciale, cele care realizează venituri din profesii libere, persoanele care încaseaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala în mod individual sau într-o formă de asociere, incusiv din activitaţi adiacente si pentru cele care au calitatea de asociaţi, comandări sau actionari, membri ai asociaţiei familiale care realizează venituri.
Astfel, persoanele care obţin venituri din activităti independente vor plaăti cel puţin 25,36% din venituri, restul contributiilor fiind voluntare.
Potrivit legislatiei în vigoare, persoanele care obţin venituri din activităţi independente plătesc contribuţii pentru pensie, sănătate si şomaj în cuantum total de 16,5% .
De asemenea, asigurarea în sistemul publice de pensii va fi voluntară pentru persoanele care realizează venituri impozabile din cedarea folosinţei bunurilor, persoanele cu încasări din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, celor cu remuneraţii din transferul proprietaţilor imobiliare, altele cele decât patrimoniul personal, dar si pentru cele cu venituri din alte surse, informează Mediafax.
Toate categoriile de mai sus vor face însa plăţi catre sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Pentru personale care plătesc contributii de asigurări, baza de calcul va fi limitată la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie şi nu poate fi mai mică decât un salariu de baza mediu brut pe ţară.
Iniţiatorii proiectului susţin că este nevoie atât de lărgirea bazei de calcul a contribuţiilor sociale cât si de corelarea prestaţiilor de asigurări sociale cu sumele plătite de contribuabili pentru asigurarile sociale obligatorii, cu respectarea principiului solidaritaţii sociale.