Contribuţiile de asigurări sociale ar putea fi reduse
Premierul Emil Boc a anunţat că în funcţie de evoluţia economiei, Guvernul are în vedere reducerea fiscalităţii cu forţa de muncă, astfel încât, în a doua parte a anului, să poate fi reduse contribuţiile de asigurări sociale.
Articol de Iulian Olescu, 05 Februarie 2011, 09:48
Guvernul are în vedere reducerea contribuţiilor de asigurări sociale în a doua jumătate a anului în curs, dar acest lucru depinde de mersul economiei, a declarat premierul Emil Boc, după întâlnirea de la Ministerul de Finanţe cu oamenii de afaceri, care i-au înaintat peste 30 de propuneri pentru stimularea pieţei şi activităţii agenţilor economici.
Între acestea s-a numărat şi cea vizând reducerea impozitelor şi a taxelor, inclusiv a celei pe valoarea adăugată.
În cadrul discuţiilor , patronatele i-au prezentat premierului o serie de aspecte punctuale cu care se confruntă, iar şeful executivului a decis, având în vedere multitudinea problemelor ridicate, să se organizeze în perioada următoare întâlniri sectoriale pe probleme cum ar fi energia, agricultura, activitatea IMM-urilor sau atragerea fondurilor structurale.
Printre propunerile patronatelor se numără şi un set de măsuri de relansare economică a României, din partea UGIR 1903 şi a CONPIROM.
Patronatele cer reducerea taxelor şi impozitelor
Micşorarea tuturor taxelor şi impozitelor, revizuirea mecanismului de efectuare a plăţii TVA, deductibilitatea pierderilor rezultate în urma aplicării impozitului minim, înfiinţarea unei companii pentru investiţii în proiecte naţionale, unificarea instituţiilor de control sau flexibilizarea legislaţiei muncii sunt numai câteva dintre măsurile propuse de aceste organizaţii patronale.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a vorbit şi de necesitatea reducerii parafiscalităţii, care afectează în mod negativ activitatea firmelor private.
"Noi am propus o revizuire chiar a legii finanţelor publice şi a Codului Fiscal, care să limiteze posibilitatea diverselor autorităţi locale sau descentralizate de a introduce noi taxe şi impozite", a spus Cezar Corâci.
Premierul Emil Boc a precizat că propunerile patronatelor vor fi analizate, procesul de reducere a parafiscalităţii urmând să continue.
El a adăugat că în acest an este posibilă şi o reducere a contribuţiilor sociale.
"În funcţie de evoluţia economiei, guvernul are în vedere reducerea fiscalităţii cu forţa de muncă, şi sperăm ca în partea a doua a anului să putem fi în situaţia în care să încercăm această diminuare a fiscalităţii cu forţa de muncă. Totul însă depinde şi de mersul economiei", a spus premierul Emil Boc
Şeful executivului a abordat şi subiectul gradului redus de absorbţie a fondurilor europene, principalul obstacol fiind reprezentat, în opinia sa, de faptul că multe proiecte declarate eligibile nu sunt bancabile.
Emil Boc a mai spus că Executivul va analiza şi oportunitatea menţinerii facilităţilor fiscale aferente şomajului tehnic, o altă solicitare venită din partea mediului de afaceri.