Contribuabilii cu datorii la stat, scutiţi de penalităţi
Firmele şi persoanele care au datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţi, dacă îşi plătesc sumele restante, până la sfârşitul anului - potrivit unui ordin al ministrului de finanţe, publicat la sfârşitul săptămânii trecute.
Articol de Radio România, 10 Octombrie 2011, 15:06
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar, a anunţat luni că în această săptămână, urmează să fie trimise scrisori de înştiinţare, către cei înregistraţi cu restanţe, în care vor fi anunţaţi că vor fi scutiţi de penalităţi.
Aproximativ 20.000 de contribuabili, persoane fizice şi juridice, sunt în această situaţie, apreciază şeful ANAF, Sorin Blejnar, dar, o cifră exactă va fi stabilită la sfârşitul acestei săptămâni, de-a lungul căreia, vor fi trimise înştiinţările.
Penalităţile de care pot scăpa astfel datornicii însumează între 1,5 - 2 milioane de lei.
Este vorba de taxe şi impozite la bugetul de stat şi nu de cele datorate administraţiei locale, cum ar fi, de exemplu, impozitele pe clădiri sau terenuri, subliniază Sorin Blejnar.
"Este impozitul pe profit, impozitul pe venit, încasările din TVA, din accize, la bugetul asigurărilor sociale, bugetul naţional unic de asigurări de sănătate, şomajul. Persoanele fizice autorizate, care se regăsesc în această situaţie, vor putea beneficia de această facilitate. Sunt scutite de la plata penalităţilor de întârziere, dacă, până la 31 decembrie 2011, vor plăti debitul plus dobânda legală", susţine Blejnar.
Sorin Blejnar estimează, la aproximativ 14 miliarde de lei, valoarea totală a datoriilor, pe care statul intenţionează să le recupereze prin această facilitate, pentru mediul de afaceri, posibilă, odată cu modificarea Codului Fiscal, şi se numără printre metodele prin care ANAF vrea să crească gradul de colectare a sumelor, la buget.
De altfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală raportează la începutul acestei luni o creştere cu 11% a veniturilor încasate în primele trei trimestre ale anului, faţă de perioada similară a lui 2010, ca efect al aplicării noilor reglementări fiscale, al acţiunilor de combatere a evaziunii fiscale, dar şi ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod al Muncii, după cum explică Sorin Blejnar.
Odată adoptat noul Cod al Muncii au ieşit din zona neagră şi din zona gri, foarte mulţi contribuabili care şi-au înregistrat contractele de muncă şi pe cale de consecinţă au devenit plătitori la bugetele de asigurări sociale, la bugetele de sănătate şi de şomaj.