Contracte ale Hidroelectrica, în atenţia Comisiei Europene
Comisia Europeană analizează contractele prin care Hidroelectrica a furnizat energie electrică la tarife sub preţul pieţei combinatului siderurgic Arcelor Mittal de la Galaţi şi celui de aluminiu ALRO Slatina.
Articol de Iulian Olescu, 21 Octombrie 2011, 13:23
Vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil cu concurenţa, Joaquin Almunia, a declarat, vineri, la Bucureşti, că Uniunea Europeană nu este de acord cu acest fel de subvenţii indirecte, care nu sunt o soluţie pentru a rezolva problemele din anumite sectoare.
”Când preţurile energiei electrice nu sunt libere, întreaga funcţionare a pieţei de electricitate este distorsionată şi preţurile pentru restul consumatorilor se măresc. Consumatorii industriali din alte ramuri sunt afectaţi, de aceea Comisia Europeană vrea să se asigure că disciplina este respectată în acest domeniu, la fel ca şi în celelalte industrii”, a explicat comisarul european pentru concurență.
Previziuni pozitive privind creşterea economică a României, în 2012
Comisarul pentru Concurenţă şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Joaquin Almunia, a subliniat, vineri, la București, că este foarte important ca aceste estimări să devină şi realitate.
"După o perioadă de creştere record imediat după aderare, economia României a trecut printr-o scădere în 2009-2010 şi o relativă stabilitate în acest an. Se pare că previziunile privind creşterea pentru 2012 sunt pozitive, dar este foarte important ca aceste prognoze să devină realitate", a afirmat vicepreședintele Comisiei Europene, vineri , la conferinţa "Concurenţa în sectoare cheie ale economiei româneşti".
Oficialul european a pledat pentru crearea unui mediu economic concurenţial subliniind că acesta favorizează creştere economică.
Joaquin Almunia a mai afirmat că piaţa românească are potenţial pentru a reveni la prosperitate pe termen lung.
"Prima dată când am venit în România vă pregăteaţi să intraţi în Uniunea Europeană. Acum aţi intrat în UE, dar din păcate eforturile României nu s-au încheiat după aderare. Este o perioadă dificilă pentru toată familia europeană, inclusiv pentru România, dar sunt sigur că eforturile României vor merita. România, la fel ca toate ţările, trebuie să creeze condiţiile potrivite ca economia să aibă o creştere stabilă şi rapidă, iar una dintre condiţii este încurajarea unei concurenţe sănătoase în toate sectoarele economiei", a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene.
Reamintim că BERD a redus prognoza de creştere economică a României, în 2012, la 1,1%din PIB, cu 2,7 puncte procentuale.
În iulie, BERD anticipa o creștere de 3,8%.