Continuă negocierile pentru conducerea Senatului
După discuţiile de săptămâna trecută, reprezentanţii partidelor de la putere par să fi obţinut majoritatea în conducerea Senatului, în urma postului de vicepreşedinte obţinut de UNPR.
Articol de Simona Mihăescu, 07 Februarie 2011, 11:39
Opoziţia este nevoită să accepte că spre deosebire de sesiunea trecută, nu mai deţine majoritatea în plen, după ce UNPR a câştigat statutul de grup parlamentar şi a trecut de partea puterii.
Există însă şi voci care contestă aceste negocieri.
Luni se va alege una dintre cele patru variante propuse în cursul negocierilor de săptămâna trecută. Senatorul liberal, Puiu Haşotti recunoaşte că trebuie să se pornească de la noua situaţie existentă în Senat.
El a declarat că atunci când diferenţa este foarte mică între putere şi opoziţie, negocierile sunt mai dificile.
"Puterea are 69 de senatori, opoziţia are 68, şi de aici izvorăşte dificultatea negocierii", este de părere Puiu Haşotti.
În negocierile de luni, vor fi repartizate funcţiile de vicepreşedinte, secretar, chestor în Biroul Permanent. De asemenea, va fi aleasă componenţa comisiilor permanente. Prinicipalul punct asupra căruia s-a căzut de acord săptămâna trecut a fost că în Biroul Permanent puterea va avea 7 locuri, iar opoziţia 6.
Senatorul UDMR, Attila Verestoy, este sigur că PDL, UDMR şi UNPR coaliţie vor deţine majoritatea în Biroul Permanent.
"Actuala coaliţie va avea majoritate în Biroul Permanent. Acest lucru este acceptat, agreat de toată lumea", a subliniat senatorul UDMR.
Conform regulamentului, luni este termenul-limită pentru găsirea unei soluţii.
Senatorul PDL, Cristian Rădulescu spune că trebuie să se gasească o "soluţie consensuală " în cazul în care tratativele eşuează.
"Dacă nu se degajează o soluţie consensuală între majoritate şi opoziţie, se intră în plenul Senatului cu variantele pe care fiecare parte le va propune şi susţine" a declarat acesta.