Continuă exerciţiile defensive multinaţionale
În România continuă seria exerciţiilor cu caracter pur defensiv programate pentru creşterea interoperabilităţii în Alianţa Nord-Atlantică.
Articol de Pavel Ionescu, 26 Iunie 2015, 07:11
Prezent în Poligonul de la Cincu, unde se desfăşoară acest exerciţiu, amiralul american, Mark Ferguson, şeful Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, a subliniat că aplicaţia demonstrează capacitatea Alianţei de a schimba fizic centrul de control dintr-un loc în altul în timpul unui scenariu de exerciţiu.
Exerciţiul Trident Joust demonstrează capacitatea de adaptare a forţelor aliate în cadrul unui comandament comun acţionând ca forţă de răspuns a NATO şi pentru prima oară se demonstrează abilitatea noastră de a schimba fizic centrul de control dintr-o locaţie în alta în timpul unui scenariu de exerciţiu - a spus ieri amiralul american Mark Ferguson, care a organizat exerciţiul din Poligonul de la Cincu.
Şeful Statului Major al Armatei Române, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a ţinut să sublinieze caracterul pur defensiv al numeroaselor exerciţii militare multinaţionale care au loc pe teritoriul României.
"Toate aceste activităţi pe care le-am desfăşurat intră sub incidenţa măsurilor de adaptare şi reasigurare stabilite la summitul din Ţara Galilor şi ele nu au absolut deloc un caracter ofesnsiv, sunt toate înscrise sub caracterul pregătirilor pentru apărare, deci pur defensive la nivelul întregii Alianţe. Atât timp cât suntem în Alianţă, nu avem motive să fim îngrijoraţi. De asemenea, toate aceste exerciţii se desfăşoară tocmai pentru a ridica nivelul capacităţii noastre defensive", a explicat Nicolae Ciucă.
În acest an, Forţa de răspuns a NATO este coordonată de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli condus de amiralul Mark Ferguson.
Întrebat ce înseamnă decizia anunţată ieri după reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările aliate, aceea de a mări efectivele trupelor din forţa de răspuns a NATO, acesta a răspuns:
"În prezent, Forţa de răspuns a NATO numără 25 de mii de persoane, din care 13 mii sunt trupe combatante, iar din acestea 5.000 sunt forţe cu capacitate foarte ridicată de răspuns. Anunţul făcut ieri de secretarul general al NATO se referă la acordul ţărilor membre de a creşte la 40 de mii efectivele totale ale acestei Forţe de răspuns a NATO, care va include nu doar trupe combatante, ci şi de sprijin logistic şi alt personal. Componenţa acestora încă nu a fost stabilită de conducerea militară a Alianţei şi nici când se va ajunge la acest număr sporit de efective, pentru că decizia abia a fost luată la nivel politic!.
Amiralul american Mark Ferguson a mai spus că, în contextul noilor provocări de securitate, agilitatea, viteza de reacţie şi ablitatea forţelor NATO de a răspunde cât mai rapid şi corespunzător la nivel de comandă şi control sunt din ce în ce mai importante.