Continuă dezbaterile în Comisia specială Roşia Montană
Comisia parlamentară pentru avizarea proiectului de la Roşia Montană continuă dezbaterile. Sunt programate întâlniri cu specialişti din universităţile din România, dar şi cu reprezentanţii cultelor din ţară.
Articol de Simona Mihăescu, 04 Octombrie 2013, 10:33
Pe lista invitaţilor la masa rotundă figurează Uniunea Arhitecţilor şi România, Academia de Studii Economice, sau Facultatea de Mine - Universitatea din Petroşani.
De asemeni se vor purta discuţii cu reprezentanţii Academiei Române , cu cei ai Casei Regale, ai Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Romano-Catolică.
Tot pentru ziua de vineri sunt programate discuţii şi cu reprezentanţii Bîncii Naţionale a României.
Trebuie reamintit faptul că, toată săptămâna aceasta, parlamentarii au avut întâlniri cu miniştrii implicaţi în proiectul Roşia Montană, cu firma Roşia Montană Gold Corporation sau cu inventatorul unei tehnici de extragere a aurului fără cianuri.
Joi, Roşia Montană Gold Corporation şi-a susţinut cauza
Joi, Comisia a purtat discuţii cu reprezentanţii companiei româno-canadiene care şi-au susţinut cauza şi au răspuns întrebărilor membrilor comisiei speciale.
În urma expunerilor pe care le-au susţinut cele aproximativ 30 de persoane aduse de Roşia Montană Gold Corporation, rezultă faptul că România va câştiga în plan economic de pe urma exploatării, mediul va fi mult mai curat ca astăzi, iar patrimoniul cultural, în speţă cel arheologic, va fi pus în valoare.
Specialiştii RMGC susţin că procedeul de extragere cu cianuri nu va dăuna mediului şi nici oamenilor, respectă constrângerile europene, iar pentru România valorile toxicităţii vor fi chiar de trei ori mai mici.
Reprezentanţii RMGC resping informaţiile apărute în presă şi pe internet în legătură cu ruperea iazurilor de decantare sau a barajului cu steril.
Mai mult, ei spun că soluţiile adoptate acum pentru Roşia Montană sunt de zeci de ori mai sigure decât cele practicate până acum în România.
Vineri, la comisia parlamentară specială se vor prezenta cei de la Institutul Geologic Naţional din România, institut care a dat un aviz favorabil în 2011, însă noua conducere a institutului afirmă acum că lucrurile sunt neclare şi că ar mai trebui câteva expertize la sol pentru a fi siguri în privinţa riscului de poluare, fapt care-i contrariază pe cei de la RMGC, informează redactorul RRA.