Continuă ancheta în dosarul penal al tragediei de la Spitalul "Victor Babeş"
15 persoane au fost audiate până ieri, dar anchetatorii nu au spus până acum dacă a fost vorba de o eroare umană sau de o defecţiune tehnică.
Articol de Adriana Turea, 14 Aprilie 2021, 11:06
Continuă ancheta în dosarul penal al tragediei de la Spitalul "Victor Babeş", unde trei paciente COVID au murit după ce în unitatea mobilă ATI unde erau îngrijite toate ventilatoarele s-au oprit brusc.
15 persoane au fost audiate până ieri, dar anchetatorii nu au spus până acum dacă a fost vorba de o eroare umană sau de o defecţiune tehnică.
Primele date arată că toate ventilatoarele din tir au intrat în avarie în acelaşi timp, ca urmare a unui fluxul de oxigen mai mare de 5,8 bari, atât cât este limita admisă. Se fac acum expertize la faţa locului, a precizat şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Marian Mihoci.
Marian Mihoci: Au fost audiate în cauză până în acest moment 15 persoane, atât persona medical, precum şi personal technic. Au fost ridicate mai multe documente, precum şi imaginile surprinse pe camerele de supraveghere instalate în interiorul spitalului. Bineînţeles, vom reface filmul evenimentului, prin corelarea acestor declaraţii date în cauză cu datele tehnice pe care le deţinem în acest moment, precum şi datele pe care le vom obţine prin dispunerea expertizelor, precum şi celorlalte rapoarte de constatare în cauză.
Opt pacienţi erau internaţi în tirul de terapie mobilă de la Spitalul "Victor Babeş" atunci când s-a produs incidentul.
Personalul medical a reuşit să ţină în viaţă cinci dintre ei, iar ministrul sănătăţii a dat ieri asigurări că s-a făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea bolnavilor, iar prioritatea a fost transferul lor la alte Secţii ATI.
Vlad Voiculescu a mai declarat că avizul de funcţionare a secţiei mobile a fost emis în 9 aprilie, ca aviz temporar, şi indică respectarea tuturor normelor.
Nu există deocamdată informaţii că defecţiunea ar fi fost la regulatorul de presiune din exteriorul tirului sau în interiorul unităţii, a mai spus ministrul sănătăţii ieri, în prima conferinţă de presă de la incident. Adriana Turea a urmărit declaraţiile de la Ministerul Sănătăţii.
Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a explicat că avizul unităţii mobile de la Spitalul "Victor Babeş" a fost dat la sfârşitul săptămânii trecute şi spune ce se presupune că s-a întâmplat în incinta respectivă.
Vlad Voiculescu: Ştim că a fost o problemă care ţine de presiunea oxigenului şi, este o supoziţie în momentul ăsta, asta ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor. Este vorba de o companie care a făcut o lucrare cu o ţeavă de o anumită dimensiune, care a fost înlocuită de o altă companie, care a dus lucrarea la bun sfârşit. Vorbim despre o instalaţie făcută special pentru unitatea mobilă de terapie intensivă.
Totodată secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a menţionat că avizul a fost dat doar pentru opt paturi.
Andreea Moldovan:Discuţia a fost pe acel stocator de oxigen, care urma să fie montat, pentru care era deja o instalaţie de distribuţie a oxigenului montată înainte. S-a dorit ca cei care montează stocatorul de oxigen să monteze şi partea de distribuţie oxigen, tocmai pentru a avea toate materialele conforme cu normativele pe care le au în lucru.
Cei cinci pacienţi aflaţi în unitatea mobilă care au supravieţuit tragediei au fost transferaţi în alte spitale şi sunt bine în acest moment.
La conferinţa de presă a fost şi vicepremierul Dan Barna, a stat alături de jurnalişti, nu a pus nici o întrebare şi a urmărită declaraţiile.
Ulterior el a precizat că a venit să îl susţină pe Vlad Voiculescu, despre care spune că ar fi vârful de lance în lupta cu pandemia.
'Foarte puţini din acest guvern ar fi rezistat la atacurile la care este supus' , a mai declarat copreşedintele USR PLUS.
Între timp, conducerea Camerei Deputaţilor a decis ca noua moţiune simplă la adresa ministrului Voiculescu depusă de PSD să fie dezbătută lunii şi votată miercuri, săptămâna viitoare.
Social-democraţii îi reproşează lui Vlad Voiculescu, între altele, incapacitatea realizării unui program de testare şi eşecul privind creşterea numărului de paturi pentru Terapie Tntensivă.