Consultările pentru formarea guvernului de la Chişinău, în impas
Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova, de la care se aşteaptă un efort comun pentru continuarea traseului european al ţării, nu au ajuns la vreo înţelegere.
Articol de Victor Pogor, 22 Ianuarie 2015, 08:16
Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit miercuri într-o şedinţă extraordinară, care ar fi trebuit să marcheze crearea unei majorităţi capabile să formeze noul cabinet de la Chişinău.
În ciuda încurajărilor primite ieri şi din partea reprezentanţilor Parlamentului European, liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova, de la care se aşteaptă un efort comun pentru continuarea traseului european al ţării, nu au ajuns nici astăzi la vreo înţelegere.
În aceste condiţii, legislativul de la Chişinău a luat o pauză până joi la ora 15:00, timp în care vor continua negocierile pentru formarea unei alianţe tripartite de guvernare.
Analiştii scenei politice din Republica Moldova nu exclud însă posibilitatea alegerii unui cabinet minoritar susţinut de comunişti.
Negocierile între Partidul Democrat, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Liberal au rămas blocate şi după runda de discuţii de ieri, care a avut loc înaintea şedinţei Parlamentului, aceasta în pofida recomandărilor politicienilor europeni care au purtat marţi discuţii la Chişinău cu liderii celor trei partide de a forma o alianţă de guvernare proeuropeană.
Cele trei formaţiuni nu au ajuns la un compromis, iar liderul democraţilor, Marian Lupu, a declarat că există un blocaj în dialog, lăsând să se înţeleagă că de vină ar fi liberalii.
În aceste condiţii, PD şi PLDM ar trebui să-şi asume actul guvernării fără PL, a menţionat Marian Lupu.
Ţinând cont de această situaţie creată, eu vreau să fac un apel către colegii de la Partidul Liberal Democrat să mergem pe formula unei coaliţii politice PLDM-PD şi să ne asumăm responsabilitatea pentru guverna", a spus Marian Lupu.
Pe de altă parte, PLDM insistă pe continuarea consultărilor politice cu liberalii, în pofida divergenţelor care există între părţi.
Liderul PLDM, Vlad Filat, a evitat să spună care sunt motivele de discordie.
"Acest apel pe care l-au făcut colegii din Partidul Democrat coincide la nivel de responsabilitate asupra guvernării Republicii Moldova cu cel al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Totodată, noi până mâine la ora 15:00 vom continua să ne consultăm", a promis Filat.
PLDM şi PDM vor face cel mai probabil o coaliţie tacită cu Partidul Comuniştilor, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.
El a confirmat că în cadrul negocierilor nu s-a ajuns la un consens în privinţa partajării unor funcţii.
"Noi dorim să fim la guvernare, dar dorim ca cei care vor să facă o alianţă să coboare cu picioare pe pământ sau să renunţe la a mai folosi partidul în discuţii, dar de fapt intenţia este de a guverna cu comuniştii. PD trebuie să decidă clar cu PLDM-ul cu cine vor să guverneze republica asta. Cu cine îşi asumă ei cursul european", este de părere Ghimpu.
Înaintea şedinţei, comuniştii au anunţat, prin vocea liderului lor, Vladimir Voronin, că vor contribui la alegerea conducerii legislativului, dar au negat din nou că ar vrea să participe la vreo alianţă de guvernare.
În deschiderea şedinţei, Partidul Socialiştilor, care a primit cele mai multe voturi la scrutinul din 30 noiembrie, a propus discutarea chestiunii cu privire la denunţarea acordului de asociere cu UE, dar iniţiativa a fost respinsă, precizează corepondentul de la Radio Chişinău.