Consultări tehnice Guvern - BNR - FMI, la Bruxelles
Evoluţiile economice recente şi stadiul implementării angajamentelor convenite cu organismele financiare internaţionale, vor face obiectul unor întâlniri informale la Bruxelles.
Articol de Iulian Olescu, 15 Septembrie 2014, 09:13
Mai mulţi reprezentanţi ai Guvernului României şi ai Băncii Naţionale, între care ministrul Finanţelor Publice, Ioana Maria Petrescu, ministrul delegat pentru buget, Darius Bogdan Vâlcov, însoţiţi de specialişti, au organizate, săptămâna viitoare, la Bruxelles, consultări tehnice cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene.
Vor fi analizate evoluţiile economice recente şi stadiul implementării angajamentelor convenite cu organismele financiare internaţionale.
Discuţiile ce vor avea loc la Bruxelles vizează ultimele evoluţii economice, stadiul implementării politicilor convenite în cadrul acordului aflat în vigoare, dar şi aspecte privind cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.
Comunicatul FMI precizează însă că întâlnirile vor fi informale, adică nu se vor finaliza cu o evaluare formală a acordului. Şi premierul Victor Ponta spunea că este vorba numai despre discuţii tehnice.
"Întâlnirea oficială, în cadrul programului pe care le avem cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, va fi la sfârşitul lunii noiembrie, la Bucureşti, evident în prezenţa mea. În rest, sunt discuţii tehnice, pe care le-au mai avut şi cu alte ocazii miniştri care merg destul de des la Bruxelles", a spus Victor Ponta.
Analistul economic Constantin Rudniţchi consideră că desfăşurarea discuţiilor la Bruxelles nu a fost o decizie inspirată nici din punct de vedere diplomatic, deoarece România este subiectul acordului şi nici din punct de vedere practic, pentru că eventualele informaţii în plus solicitate de partenerii internaţionali ar fi putut fi obţinute mult mai uşor direct de la sursă, fie că vorbim de Ministerul de Finanţe, de Banca Naţională sau de celelalte instituţii implicate.
Cu toate acestea, el adaugă că importante sunt temele ce vor fi abordate şi soluţiile identificate şi spune că este esenţial ca acestea să fie comunicate în mod transparent.
"Importante sunt temele şi vedem la ce nivel se discută. Se discută despre contribuţiile sociale, despre reducerea lor, se discută redevenţele petroliere, se discută cifrele mari ale bugetului pe anul viitor, se discută, eventual, continuarea şi în ce fel a acestui acord sau a unui viitor acord", a spus Rudniţchi.
Misiunea care va avea loc după alegerile prezidenţiale din noiembrie va demonstra dacă discuţiile de săptămâna viitoare au clarificat aspectele care la ultima vizită a finanţatorilor internaţionali ai României la Bucureşti au împiedicat încheierea cu succes a evaluării acordului în vigoare.