Construcţia a trei spitale regionale cu bani europeni, pe agenda comisarului Corina Creţu
Comisarul european Corina Creţu şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, vor discuta despre pregătirile pentru construcţia a trei spitale regionale, cu bani europeni, între care Spitalul Regional de la Iaşi, considerat obiectiv strategic.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Septembrie 2016, 08:52
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, face astăzi o vizită la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi, alături de ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Cei doi vor discuta şi despre pregătirile pentru construcţia a trei spitale regionale, cu bani europeni, între care Spitalul Regional de la Iaşi, considerat obiectiv strategic.
Corina Creţu se va întâlni, apoi, cu primarii principalelor municipii din Regiunea de Nord-Est.
Comisarul european, care face o vizită de câteva zile în România, a subliniat, ieri, la Bucureşti, rolul autorităţilor locale în atragerea de fonduri europene şi a menţionat că rata de absorbţie este acum de aproape 90%, bani din exerciţiul financiar precedent.
Comisarul european a mai spus că a discutat cu primarul capitalei, Gabriela Firea, despre finanţarea cu fonduri europene a unor proiecte de infrastructură, inclusiv proiectul Glina şi modernizarea RADET.
"Pentru a aloca aceste sume trebuie să avem proiecte viabile, majore. La ora actuală vorbim între noi, eu cu doamna primar, dar nu am primit nici studii de fezabilitate, nici proiecte. Deci e foarte important să discutăm cu aceste proiecte pe masă, care urmează să fie aprobate. Deci Comisia Europeană niciodată nu va da bani fără să avem un proiect viabil care să aibă un studiu de fezabilitate, o analiză cost-beneficiu foarte clară", a spus Corina Creţu.
Ea a explicat că este o problemă în general şi cu beneficiarii de fonduri structurale şi de dezvoltare, pentru că aceştia trimit proiecte care nu se ridică la nivelul criteriilor Comisiei Europene.
Corina Creţu a precizat că, de exemplu, până în acest moment, prin Programul Regional de Dezvoltare, au fost depuse proiecte care acoperă doar 20% din alocări, iar dintre acestea 35% au fost respinse, tocmai pentru că nu îndeplinesc condiţiile.
Astfel de respingeri apar des - a spus comisarul european - şi în cazul proiectelor depuse pentru drumurile din judeţe.