Constantin Niţă, nemulţumit de calitatea serviciilor companiilor private de energie electrică
Ministrul delegat pentru energie Constantin Niţă a criticat lipsa creşterii calităţii serviciilor oferite de companiile private de distribuţie a energiei electrice.
Articol de Simona Mihăescu, 01 Octombrie 2013, 13:46
Companiile Enel, E.ON şi CEZ, care au cumpărat societăţi de distribuţie a energiei electrice în România, nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contactele de privatizare şi exportă profiturile în ţara de origine, a declarat Constantin Niţă.
Prezent, marţi, la conferinţa "Energy Business Summit", Niţă a menţionat problemele legate de relaţia acestora cu clienţii dar şi pe cele referitoare la calitatea investiţiilor.
"Ne-am aşteptat ca, prin privatizarea companiilor de distribuţie, calitatea serviciilor să crească, dar nu este aşa, cele mai multe reclamaţii le avem în ceea ce priveşte companiile private. Este vorba de calitatea investiţiilor şi de relaţia cu clienţii. Este timpul ca aceste companii să se alinieze la standardele europene şi în ceea ce priveşte piaţa din România, trebuie ca aceste companii să-şi revizuiască politica de distribuţie a energiei în România", a spus Niţă.
El a amintit că Electrica a dat în judecată cele trei companii private la Curtea de la Paris, pentru neîndeplinirea obligaţiilor din contractele de privatizare, care vor trebui să plătească sume foarte mari din cauza aceasta.
În altă ordine de idei, Constantin Niţă a insistat asupra importanţei energiei nucleare şi a precizat că va discuta posibile măsuri europene de sprijin pentru aceasta la întâlnirea de miercuri, cu Günther Oettinger, comisarul european pentru energie.
Consumul de energie electrică în România a scăzut, iar producţia are un potenţial ridicat - a declarat ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.
În aceste condiţii, România trebuie să se interconecteze cu toţi vecinii: cu Moldova, Bulgaria, Serbia, dar şi cu Turcia.
Acesta a adăugat că pentru a realiza acest lucru se vor folosi bani europeni.
În ceea ce priveşte centralele termice, nu vom reuşi să ne încadrăm în termenele impuse, de aceea România va cere Comisiei Europene o amânare cu doi ani a datei până la care trebuie să terminăm investiţiile de modernizare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Energia nucleară este una verde şi ieftină şi ar trebui să se discute şi despre sprijinirea ei , sublinia ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă.
"Este o energie ieftină, o energie curată pe care putem să o exploatăm zeci de ani. Aici, împreună cu celelalte state, avem o politică comună. Iată, şi săptămâna aceasta, în discuţiile pe care le voi avea cu comisarul Oettinegr, voi pune această chestiune, de sprijin pentru energia nucleară" a susţinut Niţă.
Toate firmele de distribuţie a energiei electrice au procese cu Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris - a mai spus ministrul Constntin Niţă pentru că nu au respectat obligaţiile din contractele de privatizare.
Ministrul delegat pentru energie a opinat că legislaţia trebuie schimbată şi toate echipamentele introduse în sistemul energetic urmează să fie o omologate.
Ministrul Constantin Niţă a mai spus că societăţile de distribuţie au introdus în sistem echipamente la mâna a doua, provenind din alte ţări ale UE, informează redactorul RRA