Constantin: Măsurile Guvernului vor atenua impactul scumpirilor
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, preşedintele Partidului Conservator, partener la guvernare, crede că măsurile executivului vor atenua impactul scumpirilor declanşate la 1 aprilie.
Articol de Radio România, 01 Aprilie 2014, 13:23
Ministerul Agriculturii va suporta creşterea accizei la motorină pentru fermieri, care vor primi înapoi aproape 2 lei pe litru, începând cu trimestrul al doilea al acestui an, a declarat, astăzi, ministrul Daniel Constantin.
El a mai apreciat că preţurile în industria alimentară nu vor creşte semnificativ.
"Fermierii nu plătesc acciză, indiferent cât este ea de mare, nu plătesc decât 21 de euro pe tonă. Diferenţa, până la 400, cât este acum acciza, va fi suportată de către bugetul Ministerului Agriculturii. Calculele ne arată că vom creşte această rambursare de la 1,46 la 1,8 aproape, 1,79 de lei pe litru. Deci, creşterea accizei este suportată de către bugetul de stat. Sigur că ar putea să fie anumite costuri generate de transport, dar acolo unde sunt societăţi de transport, guvernul va pregăti, şi probabil că mâine va şi adopta în şedinţa de guvern, acea rambursare de 4 eurocenţi, deci nici acolo impactul, din punctul meu de vedere, nu este semnificativ", a spus Constantin.
O parte din transportatori s-au arătat însă nemulţumiţi de această valoare luată în calcul de autorităţi.
Reprezentantul Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, ar fi vrut ca întreaga valoare asupra accizei să fi acoperit 7 eurocenţi.
Federaţia consideră că toţi transportatorii rutieri, dar şi celelalte categorii de consumatori ar trebui să utilizeze toate pârghiile legale pentru ca guvernul să renunţe la acciza suplimentară.
Vezi ce preţuri cresc de la 1 aprilie.
Adversari ai acesteia s-au declarat şi preşedintele Traian Băsescu sau partidele din opoziţie. Partidul Mişcarea Populară a strâns semnături pentru a cere renunţarea la noua taxă, iar Partidul Naţional Liberal anunţă că va inţia demersurile pentru depunerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului, dacă executivul nu va introduce măsurile care ar trebui să completeze această supraacciză, convenită pe vremea guvernării USL.
Acestea sunt: reducerea CAS cu 5% şi eliminarea impozitului pe profitul reinvestit de la 1 iulie.