Constantin: Conducerea ADS poate fi acuzată de abuz în serviciu
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că conducerea Agenţiei Domeniilor Statului din perioada 2009-2012 şi-a îndeplinit în mod defectuos sarcinile şi poate fi acuzată de abuz în serviciu, iar reprezentanţii instituţiei de neglijenţă.
Articol de Flori Doman, 27 Iulie 2012, 14:25
Ministrul Daniel Constantin a prezentat, vineri, într-o conferinţă de presă, concluzii ale unui raport întocmit de Corpul de Control al primului ministru la Agenţia Domeniilor Statului care semnalează nereguli în cadrul ADS, faptele constatate putând întruni "elemente constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu" şi "abuz în serviciu în formă calificată".
"Raportul controlului Corpului de Control al Primului ministru la Agenţia Domeniilor Statului a arătat două concluzii. Prima dintre ele sintetizează că faptele reprezentanţilor ADS în perioada 2009 - 2012 pot întruni elemente constitutive ale infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Cea de-a doua concluzie este o sinteză: fapta preşedintelui, a directorului Direcţiei Executări Contracte şi directorilor Direcţiei Juridice care în exerciţiul atribuţiilor de serviciu nu au luat măsuri pentru recuperarea unor creanţe pot întruni elemente constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată", a declarat ministrul.
Potrivit lui Daniel Constantin, câte o copie a raportului Corpului de Control a fost transmisă către Ministerul Agriculturii, DNA şi ADS.
Ministrul a precizat că foarte mulţi debitori nu au fost urmăriţi de către ADS în vederea recuperării la timp a datoriilor, iar sumele datorate către bugetul de stat se ridică, la o primă estimare, la 77 milioane de lei.
"Numai în perioada 2009 - 2012 acestea au fost de 44 milioane de lei", a spus el.
Daniel Constantin a ţinut să menţioneze că, la 31 martie 2012, ADS înregistra creanţe de 541 milioane lei.
"Aceşti bani trebuiau să fie încasaţi prin management şi activitate desfăşurată în condiţii optime. Faptul că nu s-a întâmplat aşa a dus la sume suplimentare în deficitul bugetar", a afirmat el.
Cele mai mari datorii către ADS: Societatea Trei Brazi
Ministrul a precizat că cele mai mari datorii către ADS le are societatea Trei Brazi.
"Datoria Trei Brazi către ADS totalizează, cu penalităţi, 99 milioane lei. ADS contorizează datoriile, dar în acest caz există şi un litigiu în instanţă", a afirmat ministrul Agriculturii.
Raportul Corpului de Control al Primului ministru a relevat, potrivit ministrului Agriculturii, că ADS deţine terenuri fără să aibă o delimitare clară a suprafeţelor.
"Contracte încheiate în trecut care se referă la suprafeţele administrate, încheiate în 2004 - 2005, nu au mai fost urmărite, astfel încât în 2009 obiectul contractului nu a fost atins. ADS deţine terenuri fără să aibă o delimitare clară a suprafeţelor. Este unul din motivele pentru care agenţia nu poate fi mutată în altă locaţie, pentru că la mutarea arhivei s-ar putea pierde suprafeţe importante de teren din România", a declarat Constantin.
Ministrul Agriculturii a mai arătat că, că în urma unui sechestru pe bunuri în valoare de 38 milioane lei, ADS trebuia să organizeze licitaţii de vânzare, însă conducerea agenţiei şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile şi nu a vândut bunurile.
Constantin: Preţul grâului nu va creşte
Toto vineri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că preţul grâului nu va creşte, chiar dacă seceta a afectat recolta din acest an.
El a precizat că producţia totală de grâu se va cifra la 4,751 milioane tone, în 2012, şi va fi în scădere cu 15% faţă de cea înregistrată în 2011, care s-a ridicat la 5,792 milioane tone.
"Producţia totală de grâu se aşează la 4,751 milioane tone, în 2012. În 2011, producţia totală a fost de 5,792 milioane tone. Producţia de anul acesta este mai mică, dar nu este o situaţie care să alarmeze, că nu am avea să ne asigurăm necesarul de hrană. Am vorbit cu comercianţii pe pieţele externe şi în 2012 exporturile sunt la o capacitate mai mică decât în 2011, astfel că necesarul pe piaţa românească nu va fi afectat", a spus ministrul.
Daniel Constantin a precizat că în 2012 producţia de grâu se ridică la 2,6 tone pe hectar, în scădere faţă de 3,5 tone pe hectar, la cât se ridica în 2011.
"Producţia de grâu din 2012 este în jur de 2,6 tone pe hectar, în timp ce anul trecut era de 3,5 tone pe hectar. Per total, producţia este mai mică cu 15%. Am parcurs o perioadă mai puţin fastă, care a afectat densitatea pe hectar în primul rând", a mai adăugat Daniel Constantin.