Consiliul UE salută adoptarea legii ANI şi cere continuarea reformelor
Consiliul salută adoptarea Codurilor de procedură penală şi civilă, pe 22 iunie, precum şi progresele în implementarea legilor
Articol de Simona Mihăescu, 13 Septembrie 2010, 18:17
Consiliul Afacerilor Generale al UE salută progresele înregistrate de România prin adoptarea noii legi ANI şi a Codurilor de procedură penală şi civilă, dar atrage atenţia că mai există încă probleme în privinţa eficienţei sistemului judiciar pentru rezolvarea cărora este necesară coordonarea măsurilor anticorupţie, informează Mediafax.
"Consiliul salută adoptarea Codurilor de procedură penală şi civilă, pe 22 iunie, precum şi progresele în implementarea legilor. Intrarea în vigoare a acestor Coduri, programată în octombrie 2011, va reprezenta o oportunitate importantă pentru o reformă totală a sistemului judiciar", se arată într-o declaraţie a Consiliului Afacerilor Generale, potrivit unui comunicat oficial.
"Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) continuă să aibă acţiuni benefice şi constante în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. Şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) are o serie de activităţi promiţătoare", se mai arată în comunicat..
Consiliul salută adoptarea rapidă de către România a variantei revizuite a legii ANI (...) şi aşteaptă implementarea sa. Eforturile Parchetului General de intensificare a acţiunilor împotriva corupţiei încep să dea rezultate", subliniază Consiliul Afacerilor Generale.
Consiliul UE notează şi deficienţele semnalate în recentul raport al Comisiei Europene.
"Consiliul salută rapoartele Comisiei referitoare la progresele României şi Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). (...) S-au înregistrat puţine progrese reale în privinţa eficienţei sistemului judiciar, a consistenţei jurisprudenţei şi modului de control în justiţie.
Resursele umane continuă să fie o mare provocare. De asemenea, lipseşte o politică de combatere a corupţiei în diferitele structuri guvernamentale. Sunt necesare îmbunătăţiri substanţiale în sensul eliminării conflictului de interese. În această privinţă, România trebuie să aibă ca obiectiv, pe baza recentelor progrese, îmbunătăţirea legislaţiei achiziţiilor publice", se mai spune în comunicat.
"România trebuie să iniţieze o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari; în plus, trebuie să intensifice angajamentul de reformare a justiţiei. Pentru stimularea procesului de reformă, este nevoie de o largă susţinere politică în favoarea transparenţei şi de măsuri efective de evitare a corupţiei şi conflitelor de interese", subliniază Consiliul Afacerilor Generale.
Consiliul UE îndeamnă România şi Bulgaria să intensifice reformele şi să acţioneze imediat pentru îndeplinirea recomandărilor din raportele CE.