Consiliul Superior al Magistraturii răspunde preşedintelui interimar.Citeşte comunicatul
CSM se declarară îngrijorat de acuzaţiile formulate de preşedintele interimar Crin Antonescu şi precizează că activitatea procurorilor se desfăşoară respectând prevederile constituţionale.
Articol de Simona Mihăescu, 16 August 2012, 11:47
CSM ia act cu profundă îngrijorare de declaraţiile şi acuzaţiile formulate de la nivelul Preşedinţiei interimare a României, privind anchetele penale ce vizează aspecte ale procesului electoral din cadrul referendumului pentru suspendarea presedintelui Romaniei, aflate în curs de derulare, se precizează în comunicatul de presă.
Comunicatul integral
Documentul răspunde astfel solicitărilor făcute joi seară, de preşedintele interimar Crin Antonescu ca preşedintele instituţiei să convoace o şedinţă pentru lămurirea situaţiei din ţară.
Comunicatul precizează că procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive, aceştia făcând parte din puterea judecătorească.
►Activitatea procurorilor români se desfaşoară, conform prevederilor Constituţiei României, cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic.
►Potrivit Constituţiei României, procurorii nu sunt subordonati nici puterii legislative, nici puterii executive.
Comunicatul aminteşte şi decizia care consfinţeşte acest lucru.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarât, în şedinţa publică din data de 24 mai 2007, că: procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte în calitate de martori în fata Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din puterea judecatoreasca", se scrie în comunicat.
Referitor la afirmaţiile vizând derularea unor anchete penale, conducerea CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării de verificări pentru a se stabili măsura în care astfel de afirmaţii lezează independenţa justiţiei, independenţa procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi principiul separaţiei puterilor în stat.
Documentul emis de CSM aminteşte care este procedura de convocare a plenului Consiliului.
Convocarea Plenului, 20-24 august 2012
"Procedura de convocare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii este reglementată prin HCSM nr. 326/2005 de aprobare a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului. Conform art. 13 alin. 1) din Hotarârea menţionată Consiliul se întruneste în Plen şi în secţii ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a vicepreşedintelui sau a majorităţii membrilor Plenului ori, dupa caz, ai secţiilor".
Calendarul prestabilit pentru reuniunea în şedinţă a Plenului CSM este cel comunicat public prin comunicatul din data de 8 august , şi anume 20-24 august 2012, se mai scrie în comunicat.
CSM cere respectarea statului de drept si a independenţei sistemului judiciar.
CSM aminteşte şi ce recomandări a făcut Comisia Europeană în Raportul de ţară din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, din iulie 2012, subliniind respectarea statului de drept si a independenţei sistemului judiciar.
Conducerea Consiliului reiterează apelul la neinterferenţă a actorilor politici în sfera justiţiei, având in vedere necesitatea respectării principiilor fundamentale ale statului de drept, ce statuează supremaţia legii şi independenţa actului de justiţie, ca elemente cheie în arhitectura instituţională a României.
Conducerea CSM solicită actorilor politici abţinere de la orice manifestare de natură a aduce atingere principiilor fundamentale ale unui stat de drept.
Antonescu cere convocarea Consiliului Superior al Magistraturii
Amintim că, miercuri seara, preşedintele interimar a solicitat ca preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii să convoace o şedinţă pentru lămurirea situaţiei din ţară şi pentru a primi şi un răspuns în legătură cu momentul în care Guvernul va avea un ministru la Justiţie.
"De asemenea, îi cer public doamnei preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii să convoace, pentru că domnia sa are dreptul, nu eu, să convoace o şedinţă a acestui for, a Consiliului Superior al Magistraturii, în care să discutăm şi să ne lămurim asupra acestor aspecte, prilej cu care, de altfel, s-ar putea discuta şi asupra situaţiei în care să avem un răspuns sau altul pentru a putea avea un ministru stabil la justiţie, pentru că suntem de acord, cred, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, în primul rând, că ţara are nevoie, Guvernul are nevoie de un ministru stabil la justiţie şi că acest lucru e bine să se întâmple, cu respectarea Constituţiei şi legilor cât mai repede", a cerut Antonescu, miercuri seara, în declaraţia de presă de la Palatul Cotroceni.