Consiliul legislativ, aviz pentru revizuirea Constituţiei. Ce spun partidele?
Consiliul legislativ are câteva observaţii privind revizuirea Constituţiei, care vor fi discutate de Comisia parlamentară. Partidele comentează diferit propunerile Consiliului legislativ.
Articol de Alexandra Cristea, 03 Iulie 2013, 08:24
Consiliul legislativ a dat aviz favorabil proiectului de revizuire a Constituţiei, dar cu mai multe observaţii.
Acestea vizează modificări considerate contradictorii în ceea ce priveşte Parlamentul, instituţia referendumului, raporturile dintre şeful statului şi legislativ, regimul proprietăţii şi normele privind presa.
Partidele parlamentare şi-au exprimat punctul de vedere privind aceste observaţii.
Obiecţiile Consiliului legislativ vor fi luate în discuţie de comisia parlamentară de resort cel mai probabil în a doua jumătate a lunii august, a declarat pentru Radio România Actualităţi deputatul PSD, Florin Iordache.
"Vizavi de referendum, cred că nu mai e necesar şi vom ţine cont fără îndoială de prevederea Consiliului legislativ, în acest moment legea este constituţională cu 30% validarea unui referendum, deci acea prevedere expresă pe care noi am trecut-o în Constituţie nu e de actualitate, deci practic o vom elimina. În ceea ce priveşte atribuţiile şefului statului, discutăm şi prin vot stabilim dacă le păstrăm sau nu, aşa cum ştiţi, acest aviz este consultativ, îl vom trimite şi Curţii Constituţionale, vedem şi acolo ce observaţii primim de la Curtea Constituţională, în schimb cel de-al doilea aviz care îl va da Curtea Constituţională e obligatoriu, deci aspectele de neconstituţionalitate fără îndoială vor fi eliminate", a spus Florin Iordache.
Pe de altă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, susţine că textul proiectului noii Constituţii este unul care doar limitează atribuţiile preşedintelui.
"Avem de-a face cu un proiect de revizuire a Constituţiei şi anti-democratic, şi revanşar, pentru că dacă vă uitaţi la amendamente, mai mult de jumătate se referă doar la restrângerea atribuţiilor în instituţiile prezidenţiale. Acest proiect de Constituţie mai face un lucru, ne transformă într-o republică parlamentară, ea a fost semi-parlamentară dintr-un motiv simplu, cei din Comisie încă nu au avut curaj să propună alegerea preşedintelui de către Parlament, pentru că orice analiză sociologică arată că aproape 90% din români vor să îşi aleagă preşedintele", a spus Vasile Blaga.
Constituţia, în varianta revizuită de Comisia parlamentară, conţine şi două modificări pozitive pentru minoritatea maghiară, după cum susţine senatorul UDMR, Péter Eckstein-Kovács.
"Acel adagio la articolul 1, în care suntem noi, minorităţile, în acelaşi aliniat cu Casa Regală şi Biserica Ortodoxă e simbolic, nu are consecinţă practică, dar ne simţim bine. A doua, în schimb, este într-adevăr o realizare, se recunoaşte dreptul reprezentanţilor unei minorităţi ca în probleme identitare de cultură să aibă cuvântul de spus, ceea ce poate să aibă o consecinţă practică la adoptarea statutului privind minorităţile", a precizat Péter Eckstein-Kovács.