Consiliul IMM critică modificările aduse Codului Fiscal
Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, susține că măsura Guvernului de a introduce impozitul pe microîntreprinderi va obliga până la 43.000 de firme să-și reducă activitatea sau să dea faliment.
Articol de Oana Rusu, 24 Ianuarie 2013, 19:15
Consiliul Naţional al IMM-urilor din România critică mai multe măsuri luate de noul guvern şi modificări ale Codului Fiscal. Între acestea, introducerea impozitului de 3% din cifra de afaceri pentru firmele mici care încasează anual sub 65.000 de euro.
O simulare prezentată, joi, în cadrul unei conferinţe de presă şi realizată pe baza datelor de la sfârşitul anului 2011 arată că aplicarea acestui impozit ar putea duce la falimentul a peste 43.000 de firme şi ar produce peste 100.000 de şomeri.
Mai mult, asta presupune că la buget ar ajunge mai puţini bani din taxe şi impozite şi o povară în plus reprezentată de indemnizaţiile de şomaj, a declarat președintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu.
"Noi de ce am prezentat această ipoteză? Să se înţeleagă că dacă nu facem o notă de impact social şi economic aprofundat, atunci riscăm să rezolvăm probleme şi să creăm altele. Această măsură va avea nişte implicaţii formidabile în economie, şi dacă facem un calcul strict aritmetic, că /din cauza/ acestei măsuri 200.000 sau 300.000 de firme ar trebui să plătească 3%, dar nu ţinem cont că o să avem falimente şi nu se încasează nu ştiu câte alte categorii de impozite şi TVA, se pierd locuri de muncă şi aşa mai departe, riscăm, Doamne fereşte, să se întâmple cum a fost atunci cu impozitul minim", a spus Nicolescu.
Întreprinzătorii mici şi mijlocii sunt nemulţumiţi şi de întârzierea transcrierii directivei europene privind efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale.
Printre altele, legea ar urma să oblige autorităţile publice să-şi plătească datoriile către firmele contractate în cel mult 30 de zile calendaristice şi aplicarea de dobânzi de penalizare în cazul întârzierii lor.
Preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, Ovidiu Nicolescu, a declarat că aproximativ 150.000 de firme din România ateaptă să-şi primească banii, iar datoria statului se ridică la 7 miliarde de lei.
Respectarea termenelor, a mai spus acesta, ar creşte PIB cu cel puţin un procent.
Întreprinzătorii mici şi mijlocii au criticat timburul de mediu, despre care au spus că este un bir în plus pe capul agenţilor economici că nu reflectă principiul "poluatorul plăteşte", iar impozitul forfetar produce mari nemulţumiri în rândul întreprinzătorilor mici şi mijlocii.