Consiliul Europei a decis:legislaţia română anticorupţie este prea permisivă
Legislaţia română anticorupţie este prea permisivă, mai ales pentru că permite persoanelor corupte să scape de urmărire penală dacă denunţă în faţa justiţiei faptele la care au luat parte, afirmă, marţi, Consiliul Europei. FOTO:Agerpres
Articol de Alina Dobrinescu, 15 Martie 2011, 15:42
Experţii din cadrul Grupului de state împotriva corupţiei, o structură cu sediul la Strasbourg în care sunt reprezentate 47 de state europene plus Statele Unite, a publicat, marţi, al treilea raport de evaluare a corupţiei din România.
Într-un comunicat experţii consideră insuficient nivelul amenzilor prevăzute în legislaţia privind transparenţa finanţării vieţii politice româneşti.
Experţii îşi mai exprimă îngrijorarea în legătură cu legile care permit corupătorului să scape de pedeapsă în cazul în care îl denunţă pe corupt sau dacă afirmă că a fost constrâns de către acesta.
În plus, România ar trebui să îşi abroge dispoziţiile legale care îi permit corupătorului ce cooperează să îşi recupereze mita, adaugă experţii europeni.
Cu excepţia acestui punct particular, "cadrul juridic" privind corupţia este, în teorie, "foarte complet", afirmă autorii raportului.
Totuşi, actorii acţiunii împotriva corupţiei "trebuie să lupte acum pentru a-şi menţine mijloacele şi capacitatea de a instrumenta cazurile în care sunt implicaţi membri ai elitei politice şi economice".
Consiliul Europei a cerut autorităţilor române să-i prezinte, până la 30 iunie 2012, modul în care intenţionează să ţină cont de cele 20 de recomandări făcute ţării noastre.
GRECO a fost creat în 1999 cu scopul de a controla modul în care statele respectă regulile anticorupţie.