Consiliul European a validat ieşirea din procedura de deficit excesiv a României
Liderii europeni au constatat îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice a României, dar au constatat şi deficienţe, un exeplu fiind domeniul sănătăţii.
Articol de Radio România, 28 Iunie 2013, 16:49
Consiliul European a validat, vineri, ieşirea din procedura de deficit excesiv a României, dar, potrivit preşedintelui Traian Băsescu, au fost identificate şi unele neajunsuri.
"Se constată îmbunătăţirea situaţiei macroeconomice a ţării, drept pentru care şi astăzi (vineri n.r.) s-a validat procedura de ieşire din deficit excesiv a ţării. În acelaşi timp, Comisia Europeană constată şi deficienţe şi face recomandări. La deficienţe este vizată sănătatea, unde se constată utilizarea ineficientă a resurselor financiare care sunt la dispoziţia sistemului de sănătate; se menţionează în raportul pentru România că avem un număr excesiv de zile de spitalizare, în loc să mutăm tratamentele şi cheltuielile pe prevenţie şi pe tratamentul în ambulatoriu", a declarat preşedintele Băsescu într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, la finalul Consiliului European
România "îşi va redefini politica energetică" după eşecul Nabucco
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că a informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică, punctând că ţara noastră are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist.
"Bineînţeles, am informat Consiliul European că România îşi va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse şi fără a aştepta aprobarea nimănui. Fără a intra în detalii, vă pot spune că opţiunea mea este acum, fără niciun fel de dubiu: România are obligaţia să accelereze procesele de evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor de şist, de asemenea, evaluare şi să treacă la exploatarea gazelor şi a ţiţeiului deja confirmate în Marea Neagră" , a declarat Băsescu.
El a menţionat că a ridicat problema "ratării" proiectului Nabucco în cadrul reuniunii.
Potrivit preşedintelui, dacă România va fi decisivă în acţiunea guvernamentală vor fi gaze cu cel puţin 50% mai ieftine, prin exploatarea gazelor de şist, înainte de data la care ar fi fost gata proiectul Nabucco.
În context, Băsescu a menţionat că ţara noastră ar putea avea gaze din Marea Neagră la un preţ rezonabil, tot înainte de a avea posiblitatea de a primi gaze prin conducta Nabucco.
"Sigur că România ar fi avut de câştigat dacă proiectul Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertăţii să cred afirmaţia făcută, că au câştigat amândoi, pentru că din TAP vom face nişte prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco, am trecut de vârsta pubertăţii politice. Sigur, sunt vorbe de consolare, dar România trebuie să-şi ia soarta energetică, soarta strategiei energetice, în mâini. Are resurse, în momentul de faţă trebuie să explicăm că în ceea ce priveşte tehnologiile pentru exploatarea gazelor de şist, ele au evoluat foarte mult faţă de imaginile pe care le mai vedem de prin America, de la începutul utilizării gazului de şist. Avem alternativă şi trebuie să o punem în aplicare", a completat şeful statului.
El a subliniat că trebuie elaborată o strategie complexă pentru ca ţara noastră să nu rămână dependentă din punct de vedere energetic.
Autoritatea Bancară Europeană "trebuie să fie funcţională până la 1 ianuarie 2014"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că la Consiliul European s-a stabilit că Autoritatea Bancară Europeană trebuie să fie funcţională până la data de 1 ianuarie 2014.
"În primul rând, s-a stabilit funcţionarea Autorităţii Bancare Europene, care trebuie să fie funcţională până la 1 ianuarie 2014. În al doilea rând, s-a stabilit ca principiu, şi urmează să fie elaborate, criteriile unice pentru rezoluţia bancară. Deci criteriile unice pentru falimentul bancar, ceea ce este extrem de important, pentru că toate băncile vor şti care sunt criteriile care li se aplică atunci când se pregătesc de rezoluţionare. Domnul preşedinte Draghi (Mario Draghi - n.r.) ne dădea un exemplu: în perioada de criză, în Statele Unite, Autoritatea de Supraveghere Bancară a închis 500 de bănci, iar în Uniunea Europeană au fost închise doar două bănci în perioada de criză. De aceea şi suspiciunea că băncile europene au un volum foarte mare de active putrede şi un test de stres se va face imediat ce toate autorităţile vor fi în funcţiune", a spus şeful statului.
El a explicat prevederile celui de-al treilea pilon privind acoperirea pierderilor în urma unui faliment.
"Se va încerca acoperirea costurilor unui faliment, în primul rând de la acţionari, în al doilea rând de la creditori şi abia pe urmă de la stat, pentru că s-a ajuns la concluzia că nu are nicio vină contribuabilul să tot plătească de pe urma băncilor", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a susţinut că Ciprul este un "test" asupra modului cum va funcţiona acest pilon de acoperire a pierderilor dintr-un faliment.