Consiliul Concurenţei urmărește "cu atenție" liberalizarea pieței de energie
Procesul de liberalizare a pieţei de gaze naturale trebuie tratat cu mare atenţie, pentru a nu risca o creştere bruscă a costului.
Articol de Daniel Neguţ, 08 Aprilie 2014, 19:03
Liberalizarea pieţelor de energie din România este urmărită cu atenţie şi de Consiliul Concurenţei, precizează la Radio România Actualităţi preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu.
Totodată, Consiliul atrage atenţia că privatizarea companiilor de stat, făcută la pachet cu ştergerea unor datorii ar putea fi considerată ajutor de stat şi ar putea atrage astfel anularea tranzacţiilor.
Bogdan Chiriţoiu a spus că una dintre problemele dificile este pregătirea companiilor de stat de privatizare, pentru a nu fi acuzaţi de încălcarea reglementărilor europene privind ajutorul de stat.
"Înainte de privatizare, ca să fie mai atractive, se doreşte ştergerea datoriilor lor, ceea ce poate să reprezinte ajutor de stat. Este nevoie de acordul Uniunii Europene. Aici lucrăm noi, suntem avansaţi în ceea ce priveşte Poşta Română, care este într-o situaţie mai bună. Va trebui să vedem ce se întâmplă cu CFR Marfă. Avem desigur rana dureroasă veche care este Oltchim-ul. Însăşi Comisia Europeană îşi reanalizează procedurile şi vine pe parcursul acestei jumătăţi de an, până în vară, schimbă toate regulile privind ajutorul de stat şi va trebui să ne racordăm şi noi legislaţia noastră internă la schimbările de reguli ale Bruxellesului", a spus Chirițoiu.
Bogdan Chiriţoiu a adăugat că sunt şi probleme legate de liberalizarea pieţelor de energie şi de gaze naturale.
El a subliniat că reforma concurenţei pe piaţa de electricitatre a dus la scăderea preţurilor, ceea ce este un lucru bun, în special pentru consumatorii industriali, în schimb, procesul de liberalizare a pieţei de gaze naturale trebuie tratat cu mare atenţie, pentru a nu risca o creştere bruscă a costului, ceea ce ar putea conduce la închideri de unităţi sau pierderi de locuri de muncă, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Prezent la discuţie, redactorul şef al "Ziarului Financiar", Sorin Pâslaru, a propus implicarea Consiliului Concurenţei şi în stabilirea condiţiilor de exploatare a petrolului românesc.
"Ar trebui, exact acum când se decid noile redevenţe, să fie scoase la licitaţie, şi aici Consiliul Concureţei ar trebui să aibă un cuvânt de spus, avem măcar trei companii care să exploateze câmpuri petrolifere în România. Nu am găsit nicăieri explicaţii cum de consumul scade şi totuşi avem o creştere de preţ", a spus Sorin Pâslaru.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că în acest an vor continua investigaţiile privind marile lanţuri de magazine, cu privire la posibila încălcare a legislaţiei pieţei concurenţiale, dar şi în cazul unor posibile licitaţii trucate.