Consilierul prezidenţial Podoliak mulţumeşte statelor care sprijină aderarea Ucrainei la NATO
Pe lângă România, s-au mai declarat până acum de acord cu intrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, fără să se refere însă la procedura rapidă cerută de Kiev, Statele Unite şi Canada.
Articol de Cristina Grecu, 02 Octombrie 2022, 19:57
Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihail Podoliak, mulţumeşte statelor care sprijină aderarea Ucrainei la NATO.
Suntem recunoscători, istoria se scrie astăzi, notează el pe Twitter, citat de Ukrinform.
Preşedintele Klaus Iohannis, alături de alţi preşedinţi ai unor state membre NATO din Europa Centrală şi de Est au semnat o declaraţie comună prin care îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi cer Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate.
"Susţinem ferm decizia Summitului NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei", se mai arată în declaraţia comună.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că autorităţile de la Kiev mizează pe o schimbare pozitivă a poziţiei statelor membre ale NATO care anterior erau sceptice cu privire la aderarea Ucrainei la Alianţă, doarece acum situaţia s-a schimbat radical.
Viitorul spaţiului euroatlantic se decide în Ucraina. Securitatea euroatlantică este imposibilă fără victoria Ucrainei, mai spune şeful diplomaţiei de la Kiev.
Pe lângă România, s-au mai declarat până acum de acord cu intrarea Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică, fără să se refere însă la procedura rapidă cerută de Kiev, Statele Unite şi Canada, ele exprimând chiar rezerve faţă de o aderare accelerată, apoi cele trei ţări baltice - Estonia, Lituania şi Letonia, Cehia, Polonia, Muntenegru, Slovacia şi Macedonia de Nord.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat, chiar astăzi, într-un interviu pentru televiziunea americană NBC, că este necesar acordul tuturor celor 30 de state membre ale Alianţei pentru ca Ucraina să facă parte din blocul militar defensiv.
Iar în ce priveşte retorica Rusiei, el a avertizat că orice atac asupra infrastructurii ţărilor NATO va avea un răspuns ferm şi unitar şi orice folosire a armelor nucleare de către Moscova - consecinţe severe.
Stoltenberg s-a arătat încrezător în progresul forţelor ucrainene pe front, mai ales după eliberarea oraşului strategic Liman. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie, ora 18:05)