Consilierul BNR susţine că ANPC ar trebui să se implice în "umanizarea" pieţei bancare
Consilierul Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu este de părere că ANPC trebuie să se implice în "umanizarea" pieţei bancare.
Articol de Radio România Actualităţi, 10 Martie 2016, 15:06
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului ar fi trebuit să iniţieze un pachet legislativ care să umanizeze piaţa bancară, aşa cum cere Directiva 17 din 2014, a spus, astăzi, consilierul Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu.
"Una dintre cele mai tăioase trimiteri se referă la casa debitorului. Şi spune mai pe faţă, mai pe dos, că în aceste condiţii grele, după criză, poţi să ataci debitorul să-şi plătească datoria, dar totul până la casă, să nu îi iei casa. Sau, dacă i-o iei, dacă banca i-a luat casa până la urmă, banca creditoare, tu, stat, trebuie să intervii şi asta cere directiva şi aşa ar fi trebuit să dea parlamentul o lege, cum poate fi ajutat omul care-şi pierde casa să nu rămână în stradă", a spus Adrian Vasilescu.
El a subliniat, că prevederile europene au fost aduse în discuţie în România abia când au început dezbaterile pe tema legii dării în plată şi atunci doar parţial.
"Ar fi trebuit ca până pe 21 martie 2016, adică peste câteva zile, să fi fost gata, adică aprobat în Parlament, publicat în Monitorul Oficial și pus în aplicare, un pachet de legi care să asigure această umanizare. Nici Parlamentul și nici cei care au dreptul de inițiativă, iar aici mă refer direct la ANPC, n-au mișcat niciun deget ca să pună în practică această directivă", a adăugat oficialul BNR, citat de Agerpres.
Potrivit consiluerului BNR, Directiva euroepană 17 are prevederi foarte clare referitoare la faptul că o bancă își poate ataca debitorul cu restanțe, însă nu îi poate lua casa.
România ar fi trebuit să transpună în legislaţia naţională prevederile respectivei directive europene până la data de 21 martie, dar până în acest moment nu există un astfel de proiect de act normativ, a mai spus consilierul BNR.