Conservatorii spun "Stop genocidului din sănătate"
Parlamentarii conservatori şi mai multe organizaţii neguvernamentale intenţionează să dea Guvernul în judecată pentru a stopa procesul de desfiinţare a spitalelor.
Articol de Gabriel Benescu, 08 Februarie 2011, 18:45
Deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Bogdan Ciucă au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, iniţierea de către Partidul Conservator a unei campanii de strângere de semnături împotriva măsurilor Guvernului de desfiinţare şi comasare a spitalelor.
Intitulată "Stop genocidului din sănătate", campania se va derula, cu sprijinul organizaţiilor neguvernamentale care reprezintă drepturile pacienţilor din România, ale personalului medical din unităţile sanitare vizate şi ale asociaţiilor medicilor de familie.
Tudor Ciuhodaru spunea că, măsurile luate de Guvern privind comasarea şi desfiinţarea unor spitale nu vizează creşterea actului medical, ci reprezintă un "atentat la dreptul la sănătate consfinţit în Constituţia României".
Mai mult, prin măsurile luate la nivelul Ministerului Sănătăţii se vor pierde patru mii de paturi din unităţile spitaliceşti, iar numărul medicilor se va micşora şi mai mult, având în vedere că normarea se face în funcţie de numărul de paturi.
"Rolul Guvernului nu este acela de a desfiinţa spitale, ci de a face rost de bani pentru a creşte calitatea serviciului medical şi a-l aduce cât mai aproape de cetăţean. Vrem ca împreună cu toate asociaţiile neguvernamentale, cu toţi cei care lucrează în sistemul acesta medical, de la asistenţi la medici să demarăm o acţiune prin care să ne arătăm protestul şi faptul că nu susţinem demersul Guvernului" a precizat Tudor Ciuhodaru.
Pe lângă campania de strângere de semnături, şi care se va finaliza cu o acţiune în justiţie îndreptată împotriva Guvernului, iniţiatorii demersului au în plan şi realizarea unor "zile ale porţilor închise în spitale" cu scopul declarat de a bloca accesul în unităţile sanitare, de către personalul medical şi pacienţi, a managerilor de spitale numiţi politic.
Ministrul Attila Cseke: Numărul locurilor din spitale este peste media europeană
Aflat, marţi, în faţa Comisiei de specialitate a Camerei Deputaţilor, ministrul sănătăţii a precizat că "deşi numărul locurilor din spitale a fost diminuat, numărul acestora depăşeşte media europeană".
El a explicat şi motivele care au stat la baza deciziei de restructurare şi comasare.
"Impresia mea este că aşa cum este structurat sistemul spitalicesc, în multe situaţii, noi de fapt păcălim pacientul, îi dăm impresia că avem de-a face cu o reţea spitalicească, în care poate avea un tratament corespunzător, dar de fapt în multe spitale lucrul acesta nu se întâmplă, nu există medici, nu există linie de gardă, iar şansele de a primi un tratament corespunzător nu există", a precizat ministrul Sănătăţii.
Marţi au continuat protestele împotriva deciziei Ministerului Sănătăţii de a desfiinţa şi comasa o serie de unităţi medicale, în judeţele Argeş, Mehedinţi, Vaslui, Constanţa, Cluj, Prahova şi Bucureşti.